Presa elvetiana a dezvaluit ca agentii Kremlinului au incercat sa previna testarea substantei neurotoxice folosite impotriva lui Serghei Skripal.

Publicat:14.09.2018, 08:02

Doi agenti rusi, suspectati ca au încercat sa spioneze un laborator elvetian caruia i-a fost încredintata analiza agentului neurotoxic Noviciok, despre care Londra a spus ca a fost utilizat în otravirea fostului agent rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia la Salisbury (sud-vestul Angliei), au fost retinuti în Olanda si expulzati în primavara acestui an, dezvaluie în editia sa de vineri ziarul elvetian Tages Anzeiger, citând surse neidentificate, potrivit Reuters.

Aceasta informatie este confirmata si de ziarul olandez NRC Handelsblad.

Serviciul de informatii al Confederatiei elvetiene (SRC) a declarat pentru Tages Anzeiger ca este la curent cu ‘cazul din Haga si expulzarea celor doi spioni rusi’, conform portalului RTS.

Potrivit publicatiei elvetiene, autoritatile olandeze si britanice au actionat împreuna pentru a dejuca un complot împotriva laboratorului Spiez, situat în apropiere de Berna, unde activeaza experti în domeniile nuclear, biologic si chimic.

De asemenea, un responsabil pentru relatiile cu presa din cadrul SRC a declarat ca ‘Serviciul (de informatii elvetian) a participat activ la aceasta operatiune împreuna cu parteneri olandezi si britanici’. Interventia a permis ‘prevenirea oricarei actiuni ilegale împotriva unei infrastructuri elvetiene critice’.

Laboratorul Oficiului Federal pentru Protectie Civila din Elvetia, specializat în amenintari chimice, a fost implicat în analiza agentului neurotoxic despre care s-a spus ca a fost utilizat în cazul otravirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury. Londra a atribuit înca de la început Moscovei responsabilitatea pentru acest caz.

Conform NRC Handelsblad, cei doi spioni transportau material care le-ar fi permis sa intre în reteaua informatica a laboratorului Spiez.

Cei doi agenti retinuti în Olanda sunt altii decât cei doi rusi acuzati de Marea Britanie de otravirea lui Serghei si Iulia Skripal la Salisbury, conform media citate.

Sursa: Agerpres