La 65 de ani de la moarte, Stalin pare sa castige popularitate in randul rusilor. Cel putin asta sustin activistii de stanga care publica un calendar dedicat dictatorului comunist.

Publicat:12.12.2018, 06:51Ei spun ca primul tiraj s-a epuizat atât de repede încât au fost nevoiti sa mai scoata unul. Si sunt încrezatori ca vor mai tipari un al treilea.
Cei mai multi rusi însa nu-i pot ierta lui Stalin deceniile negre cu executii, represiune, foamete si milioane de morti.


Calendarul cu imaginea lui Stalin si citate marcante ale dictatorului comunist a fost conceput de un grup de tineri activisti de stânga din Ekaterinburg. Autorii sunt mândri ca, în al treilea an de când e pe piata, calendarul câstiga popularitate.

“Cererea pentru calendarul nostru creste, primim încurajari, oamenii ne spun sa facem si alte produse, calendare de buzunar, de birou, postere si altele”, a spus Anton Chekasin, creatorul calendarului.

Cele 2500 de exemplare s-au vândut atât de repede, încât la începutul lunii s-a dat unda verde pentru o noua tranşa. Si este foarte posibil sa fie nevoie de un al treilea tiraj.

Scopul principal al calendarului, spun autorii, este sa îmbunatateasca imaginea pe care Stalin o are în rândul rusilor.

Idealurile exprimate în citatele lui Stalin pe care le-am ales reflecta, în opinia noastra, aspiratiile majoritatii muncitoare din Rusia. Cei care le citesc îsi dau seama ca asta vor, de aici si popularitatea în crestere a calendarului”, a precizat Kirill Koritskiy, creatorul calendarului.

O femeie a cumparat un exemplar, pe care l-a dus la birou.

Privind harababura de azi, care se tot agraveaza, oamenii încep sa realizeze ca pe vremea lui Stalin era mai multa ordine. Oamenii tânjesc dupa acele timpuri”, este de parere aceasta.

Multi rusi nu îi împartasesc însa parerea.

Bunicul meu a fost victima represiunii si a murit în 1937, din acest motiv nu mi-as pune acest calendar pe perete”, spune un tânar.

Istoricii estimeaza ca peste un milion de oameni au fost executati în timpul conducerii lui Stalin, între 1924 si 1953. Alte multe milioane de persoane au murit în gulaguri sau în timpul deportarilor si foametei.

Calendarul este vândut pe internet cu cinci sute de ruble, adica sapte dolari si jumatate, dar si la chioscurile de ziare, alaturi de cele dedicate lui Vladimir Putin si împaratilor rusi.