Google+

Statele Unite se tem de consolidarea relatiilor militare din cadrul UE: „Ar putea submina NATO”

Statele Unite sunt ingrijorate ca planurile Uniunii Europene privind sporirea cooperarii statelor membre in ceea ce priveste securitatea colectiva ar putea duce la subminarea Aliantei Nord-Atlantice, care se confrunta cu o Rusie tot mai „rebela”.

 

Potrivit unei analize Financial Times, SUA doreşte să se asigure, totodată, că această cooperare apropiată dintre statele UE nu le va distrage de la rolurile pe care le joacă în cadrul misiunilor NATO în Afganistan şi Irak.

 

„Nu vrem să vedem că UE se retrage de la anumite îndatoriri sau că îşi retrage forţe dinspre NATO spre UE”, a declarat Katie Wheelbarger, înalt oficial de la Pentagon responsabil pe problemele Alianţei.

 

Potrivit sursei citate, comentariile oficialului american vin în contextul în care Jim Mattis se va întâlni, la Bruxelles, cu omologii săi din statele membre NATO. Astfel, secretarul american al Apărării le va solicita aliaţilor să sporească cheltuielile pentru apărare şi va pleda pentru intensificarea cooperării la nivelul Alianţei, în contextul în sporirea securităţii împotriva Rusiei reprezintă o prioritate în ceea ce priveşte strategia naţională pentru apărare.

 

Secretarul american al Apărării a afirmat că în cadrul întrevederii de la Bruxelles va adresa problematica „modernizării Alianţei, cât şi chestunile privind împărţirea poverii”.

„Vom continua să pledăm ca fiecare aliat să-şi respecte complet obligaţiile”, a spus Mattis.

 

În luna decembrie, liderii a 25 de state membre UE s-au exprimat în favoarea consolidării legăturilor militare în interiorul Uniunii. Astfel, Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) se va concentra pe 17 aspecte, între care antrenament militar, apărare cibernetică şi îmbunătăţirea mobilităţii trupelor la nivel european.

 

Cu excepţia a trei state – Marea Britanie, Danemarca şi Malta -, oficialii europeni au lăudat acest proiect, subliniind că urmăreşte să completeze NATO, nu să concureze cu Alianţa.

 

Astflel, Katie Wheelbarger a afirmat că „atât timp cât PESCO va fi complementar şi nu va distrage aliaţii de la cerinţele şi acţiunile NATO” Washingtonul va susţine proiectul european.

 

„Dacă va fi implementată corect, mobilitatea militară va funcţiona atât pentru Europa, cât şi pentru NATO. Dar dacă nu va exista transparenţă totală, dacă nu ne asigurăm că se vor îndeplini toate cerinţele – fie că e vorba de infrastructură sau schimbări de legislaţie în şi între ţări -, atunci vorbim despre scopuri distincte”, a mai spus oficialul de la Pentagon.

 

Pe de altă parte, directorul Carnegie Europe şi fostul ambasador al Slovaciei la NATO consideră că eforturile Statelor Unite împotriva politicii de apărare la nivelul UE reprezintă „o risipă de timp şi energie,”

 

„S-au dus acele vremuri. George W. Bush a pierdut patru ani încercând să blocheze politica de apărare a UE, înainte să ajungă la concluzia că este mai bine să se concentreze asupra sa decât să încerce să îi pună capăt”, a spus Tomas Valasek.

 

Potrivit estimărilor NATO, doar cinci state europene au alocat 2% din PIB pentru Apărare: Grecia, Estonia, Marea Britanie, România şi Polonia.

 

Sursa: Financial Times


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn