Suedia ar putea fi prima tara din lume care renunta definitiv la banii cash, in favoarea platilor mobile si a cardurilor. Iar acest lucru ar putea sa se intample pana in 2023, informeaza NBC.

Publicat:13.10.2017, 06:29

În ultimii ani, în majoritatea tarilor lumii au început sa renunte la folosirea banilor lichizi, în favoarea platii cu cardul sau, mai nou, a platilor prin intermediul aplicatiilor mobile. 

În China, de exemplu, numarul platilor mobile s-a dublat anul trecut. În Suedia, fenomenul este mult mai amplu, iar tara scandinava mai foloseste banii lichizi în doar 18% din tranzactii. Expertii estimeaza ca este o chestiune de câtiva ani pâna când Sedia nu va mai folosi cash deloc. 

De altfel, Suedia va fi complet digitalizata pâna în 2023, sunt de parere cercetatorii Niklas Arvidsson de la Universitatea Tehnica Regala din Stockholm si Jonas Hedman de la Academia de Studii Economice din Copenhaga. 

Alte studii arata ca, pâna în 2025, în Suedia nu se vor mai folosi deloc banii fizici. În prezent, 97% dintre retaileri înca accepta plati cash, însa doar 18% din tranzactii se mai fac cu bani lichizi.

Interesant este ca platile mobile nu au reusit deocamdata sa intre în obisnuinta suedezilor, doar 0,4% din plati fiind facute prin intermediul aplicatiilor. Cardurile de credit si de debit sunt însa la putere. 

Bancile sunt si ele responsabile pentru aceasta schimbare în comportamentul consumatorilor, împingându-i pe acestia sa renunte la cash, de teama jafurilor. 

Suedia a fost prima tara din Europa care a introdus în circulatie bancnotele, în 1661. Acum abia le mai foloseste. Plata pentru patru din cinci produse achizitionate în Suedia se face cu cardul, iar localnicii fac 260 de tranzactii electronice pe an, arata un raport citat de presa locala. În aceste conditii, ATM-urile sunt din ce în ce mai putin folosite, iar Suedia ar putea deveni, într-un timp relativ scurt, prima tara din lume care renunta total la numerar

Suedia vrea sa emita o moneda nationala digitala, denumita "e-krona" Pe de alta parte, banca centrala a Suediei, Riksbank, analizeaza posibilitatea emiterii unei monede digitale denumite "e-krona" în decursul urmatorilor ani, în conditiile în care tranzactiile cu numerar sunt în scadere, anunta, anul trecut, viceguvernatorul Riksbank, Cecilia Skingsley.

Valoarea numerarului în circulatie în Suedia, unde primele bancnote au fost introduse în urma cu peste 300 de ani, a scazut pâna la 1,5% din PIB de la aproape 10% din PIB în 1950.

"Cu cât scade numarul celor care traiesc în Suedia si utilizeaza bancnote si monede, cu atât devine mai clar ca Riksbank trebuie sa analizeze daca ar trebui sa emita moneda digitala ca un instrument complementar la banii pe care îi avem astazi", a declarat Cecilia Skingsley. Aceasta a adaugat ca Riksbank va fi nevoita sa analizeze mai multe chestiuni, inclusiv tehnice, juridice si practice înainte de a decide daca va emite moneda digitala peste doi ani. "Desi pare simplu la prima vedere sa emiti e-krona, aceasta este ceva nou pentru o banca centrala astfel încât nu exista un precedent de urmat", a spus Skingsley. 

De asemenea, Cecilia Skingsley a subliniat ca daca Riksbank va decide sa emita moneda digitala aceasta nu va înlocui numerarul ci va servi ca un instrument complementar. "Riksbank va continua sa emita bancnote si monede atât timp cât exista cerere pentru ele în societate", a precizat viceguvernatorul. 

CONTINUAREA PE INCONT.RO