Google+

Statul UE care renunta la cash. Prima tara din lume care nu va mai folosi bani lichizi

Suedia ar putea fi prima tara din lume care renunta definitiv la banii cash, in favoarea platilor mobile si a cardurilor. Iar acest lucru ar putea sa se intample pana in 2023, informeaza NBC.

 

În ultimii ani, în majoritatea ţărilor lumii au început să renunţe la folosirea banilor lichizi, în favoarea plaţii cu cardul sau, mai nou, a plăţilor prin intermediul aplicaţiilor mobile. 

 

În China, de exemplu, numărul plăţilor mobile s-a dublat anul trecut. În Suedia, fenomenul este mult mai amplu, iar ţara scandinavă mai foloseşte banii lichizi în doar 18% din tranzacţii. Experţii estimează că este o chestiune de câţiva ani până când Sedia nu va mai folosi cash deloc. 

 

De altfel, Suedia va fi complet digitalizată până în 2023, sunt de părere cercetătorii Niklas Arvidsson de la Universitatea Tehnică Regală din Stockholm şi Jonas Hedman de la Academia de Studii Economice din Copenhaga. 

 

Alte studii arată că, până în 2025, în Suedia nu se vor mai folosi deloc banii fizici. În prezent, 97% dintre retaileri încă acceptă plăţi cash, însă doar 18% din tranzacţii se mai fac cu bani lichizi.

 

Interesant este că plăţile mobile nu au reuşit deocamdată să intre în obişnuinţa suedezilor, doar 0,4% din plăţi fiind făcute prin intermediul aplicaţiilor. Cardurile de credit şi de debit sunt însă la putere. 

 

Băncile sunt şi ele responsabile pentru această schimbare în comportamentul consumatorilor, împingându-i pe aceştia să renunţe la cash, de teama jafurilor. 

 

Suedia a fost prima ţară din Europa care a introdus în circulaţie bancnotele, în 1661. Acum abia le mai foloseşte. Plata pentru patru din cinci produse achiziţionate în Suedia se face cu cardul, iar localnicii fac 260 de tranzacţii electronice pe an, arată un raport citat de presă locală. În aceste condiţii, ATM-urile sunt din ce în ce mai puţin folosite, iar Suedia ar putea deveni, într-un timp relativ scurt, prima ţară din lume care renunţă total la numerar

 

Suedia vrea să emită o moneda naţională digitală, denumită "e-krona" Pe de altă parte, banca centrală a Suediei, Riksbank, analizează posibilitatea emiterii unei monede digitale denumite "e-krona" în decursul următorilor ani, în condiţiile în care tranzacţiile cu numerar sunt în scădere, anunţa, anul trecut, viceguvernatorul Riksbank, Cecilia Skingsley.

 

Valoarea numerarului în circulaţie în Suedia, unde primele bancnote au fost introduse în urmă cu peste 300 de ani, a scăzut până la 1,5% din PIB de la aproape 10% din PIB în 1950.

 

"Cu cât scade numărul celor care trăiesc în Suedia şi utilizează bancnote şi monede, cu atât devine mai clar că Riksbank trebuie să analizeze dacă ar trebui să emită moneda digitală că un instrument complementar la banii pe care îi avem astăzi", a declarat Cecilia Skingsley. Această a adăugat că Riksbank va fi nevoită să analizeze mai multe chestiuni, inclusiv tehnice, juridice şi practice înainte de a decide dacă va emite moneda digitală peste doi ani. "Deşi pare simplu la prima vedere să emiţi e-krona, această este ceva nou pentru o banca centrală astfel încât nu există un precedent de urmat", a spus Skingsley. 

 

De asemenea, Cecilia Skingsley a subliniat că dacă Riksbank va decide să emită moneda digitală această nu va înlocui numerarul ci va servi că un instrument complementar. "Riksbank va continuă să emită bancnote şi monede atât timp cât există cerere pentru ele în societate", a precizat viceguvernatorul. 

 

CONTINUAREA PE INCONT.RO


Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn