Administratia Donald Trump a acuzat, luni, Rusia de amestec in afacerile interne ale tarilor din intreaga lume, evitand insa sa acuze Moscova de imixtiune in scrutinul prezidential american din 2016, potrivit noii Strategii pentru siguranta nationala a SUA, informeaza agentia de stiri Reuters, citata de Mediafax.ro.

Publicat:19.12.2017, 06:14

"Prin forme modernizate de tactici subversive, Rusia intervine în afacerile politice interne ale tarilor din întreaga lume", se afirma în document.


Totusi, Administratia SUA a evitat sa mentioneze direct concluzia serviciilor secrete americane ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influentare a rezultatului scrutinului prezidential american, în scopul facilitarii victoriei lui Donald Trump si în ambitia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

"Rusia foloseste operatiunile de informatii ca parte a eforturilor sale ofensive cibernetice de a influenta opinia publica de pe glob. Campaniile sale de influentare combina operatiunile secrete de spionaj si personajele online false cu mass-media finantata de stat, intermediari terti si utilizatori de retele sociale platiti sau trolli", se mai arata în document.

Presedintele Donald Trump a declarat în repetate rânduri ca doreste sa îmbunatateasca relatiile SUA cu Rusia, în pofida disensiunilor între Washington si Moscova pe teme precum conflictele din Siria si Ucraina.

Donald Trump Rusia si China sunt "rivalele" SUA într-o noua era a competitiei globale


În cadrul noii strategii, China si Rusia sunt descrise drept "puteri revizioniste" care încearca sa configureze lumea "într-o forma antitetica valorilor si intereselor americane".


Rusia si China reprezinta "puteri rivale" pentru SUA, într-o noua era a competitiei globale, însa Washingtonul trebui sa încerce sa construiasca un "parteneriat semnificativ cu acestea", a declarat presedintele Donald Trump cu ocazia prezentarii noii Strategii pentru siguranta nationala a SUA.

Trump a criticat liderii anteriori ai Statelor Unite, afirmând ca acestia au "pierdut din vedere destinul Americii", informeaza BBC News online.

"Acum, la mai putin de an dupa, sunt mândru sa raportez ca întreaga lume a auzit vestile si a vazut semnele", a afirmat presedintele SUA.

"America revine si America revine în forta", a completat Trump într-un discurs sustinut la Centrul Ronald Regan din Washington.

Presedintele a mai declarat ca o noua era a competitiei globale a început, iar Statele Unite vor urma doctrina "America Întâi", lansata de Trump în campania prezidentiala din 2016, relateaza agentia The Associated Press.

Liderul american a mai spus ca SUA vor coopera cu alte tari "într-o maniera care protejeaza mereu interesele noastre nationale".

Trump a descris si cei "patru stâlpi" ai noii sale strategii, anume: protejarea tarii, inclusiv prin ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul si alte masuri antiimigratie, promovarea prosperitatii americane, pastrarea pacii prin putere (armata) si sporirea influentei americane.

ARTICOLUL INTEGRAL IL GASITI PE MEDIAFAX.RO.