Google+

SUA se tem ca hackerii rusi vor sa saboteze alegerile prezidentiale din noiembrie. Reactia lui Putin

Hackerii rusi nu vor sta degeaba in perioada alegerilor prezidentiale din Statele Unite. Vor incerca sa provoace probleme care sa puna sub semnul intrebarii corectitudinea scrutinului si buna functionare a sistemului de vot american.

 

Cel putin asta reiese din rapoartele serviciilor americane de informatii. Un congresmen american, seful comisiei pentru securitate informatica, este cel care a tras semnalul de alarma.

 

implicarea Rusiei in algerile din SUA

Devin Nunes, congresman american: "Hackerii rusi incearca sa influenteze alegerile peste tot in lume. Au incercat sa faca asta in Ucraina. Vor incerca sa faca asta si la noia Cu siguranta."

 

Au reusit deja sa intre in serverele partidului democrat si sa fure e-mail-uri cu un continut jenant, sustin unii oficiali americani. Si exista indicii ca hackerii rusi se afla si in spatele unor atacuri cibernetice care au vizat site-urile pe care se inregistreaza alegatorii din Illinois si Arizona. Presedintele rus a negat insa orice implicare.

 

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Nu stiu nimic despre asta. Si, la nivel de stat, Rusia nu a facut niciodata asa ceva."

 

Dar oficiali americani si experti in securitate spun ca hackerii rusi au incercat sa intervina in alegerile din Ucraina, in 2014. Au distrus servere si au instalat virusi care ar fi putut sa schimbe rezultatul alegerilor. Atacul a fost insa un esec.

implicarea Rusiei in algerile din SUA

In cazul Statelor Unite, sarcina lor ar fi si mai complicata. Si asta pentru ca fiecare stat are propriul sistem electronic de vot care nu este conectat la internet. Totusi, piratii din mediul virtual pot crea haos in ziua alegerilor.

 

Joe Hall, expert securitate: "In primul rand, ar putea sa indeparteze de pe liste cinci la suta dintre alegatorii republicani sau democrati, iar asta inseamna ca oamenii ar ajunge la sectii si nu ar putea sa voteze. In unele locuri, asta ar crea blocaje si cozi."

 

In plus, un atac chiar esuat ar putea scoate la iveala slabiciuni ale sistemului electoral american si ar putea arata cat de usor poate fi falsificat rezultatul alegerilor.

 

Matthew Rojansky, expert securitate: "Daca s-ar intampla asa ceva, atunci alegerile insele ar fi puse sub semnul intrebarii, iar asta ar permite instaurarea haosului in politica americana si, mai important, din punctul de vedere al rusilor, ar pune sub semnul intrebarii modelul democratic american."


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn