Google+

Sute de militari americani, trimisi in ajutorul rebelilor din Siria. Acuzatiile Rusiei

Infanteria marina a SUA a participat timp de opt zile la exerctii militare alaturi de rebelii din sudul Siriei, transmitand astfel, potrivit unui comandant local citat de Reuters, un mesaj puternic catre Rusia si Iran.

 

Colonelul Muhamad al-Talaa, comandantul grupării Maghawir al Thawra, a dezvăluit joi că exerciţiile de la avanpostul american din Tanf, încheiate săptămâna aceasta, au implicat simulări ale unor atacuri aeriene şi terestre, la care au participat sute de militari americani şi luptători rebeli. “Rămânem aici indiferent dacă ruşii sau iranienii vor sau nu”, a insistat comandantul.

 

Un purtător de cuvânt al forţelor armate ale SUA a declarat că exerciţiile au reprezentat o manifestare de forţă, iar Pentagonul a informat Moscova prin canalele de evitare a conflictelor, pentru a evita erorile de comunicare sau escaladarea tensiunilor. Colonelul Sean Ryan a afirmat că “exerciţiul a fost efectuat pentru întărirea capacităţilor noastre şi pentru a ne asigura că suntem gata să răspundem oricărei ameninţări la adresa forţelor noastre în zona noastră de operaţiuni”.

 

Rusia şi Siria au cerut de mai multe ori Statelor Unite să îşi retragă trupele din baza de la Tanf, care au declarat o zonă de “eliminare a conflictului” cu raza de 55 de kilometri, unde interzic accesul altor armate. Potrivit rebelilor sirieni, luna aceasta au sosit la baza respectivă sute de infanterişti marini americani, pentru a se alătura forţelor speciale deja prezente şi a participa la exerciţii.

 

În tabăra de la Rukban, din zona controlată de americani, şi-au găsit adăpost peste 50.000 de civili. Ministerul apărării de la Moscova a repetat în august acuzaţiile că Statele Unite găzduiesc militanţi ai Statului Islamic.

 

Rebelii sirieni susţin că întărirea acestei poziţii reprezintă o mare schimbare în politica militară americană: în trecut, SUA intenţionau doar să ţină forţele iraniene la distanţă de zona respectivă, pe când acum arată că pot lovi Iranul dacă guvernul de la Teheran nu renunţă la prezenţa militară Siria. “Dacă Teheranul nu răspunde la cererile americanilor, este foarte probabil că va fi lovit. E inevitabil ca iranienii să părăsească Siria”, a apreciat colonelul al-Talaa.

 

Sursa: Agerpres


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn