Google+

Tablou sumbru in Israel. Zeci de broaste testoase moarte au aparut pe plaje

Plajele din Israel sunt asaltate de broaste testoase aduse la tarm. Unele sunt moarte, altele au rani ciudate.

 

Se pare că leziunile ar fi cauzate de unde de şoc generate de explozii submarine provocate pentru a găsi zăcăminte de gaz şi petrol. Specialiştii israelieni se străduiesc să le facă bine pe toate, ca apoi să le elibereze.

 

O broască ţestoasă de 80 de kilograme a fost găsită pe plaja din Aşdod  cu răni la cap. Specialiştii au botezat-o Chaya, adică “vie”, şi au început rapid să o examineze. Era a patra ţestoasă eşuata la mal în aceeaşi zi şi a 50-a în ultimele două săptămâni.

 

Yaniv Levy, Centrul Israelian de Salvare a Țestoaselor:“Sper să le putem trata pe toate cât mai bine, în cel mai bun mod posibil.”

 

Pe ţărmul estic al Mediteranei se întâmplă adesea ca furtunile puternice să aducă la mal ţestoase dezorientate. Dar rănile pe care le au cele de acum sunt neobişnuite. Peste 20 erau deja moarte. Cele vii aveau fracturi proaspete ale carapacei, leziuni interne sau răni vizibile.

 

Yaniv Levy, Centrul Israelian de Salvare a Țestoaselor:“Toate au leziuni ale ţesuturilor moi provocate de un fel de unde de şoc. Se poate întâmpla, fie de la prospecţiuni seismice, fie de la explozibili detonaţi sub apă cu scopuri militare sau pentru pescuit. Dar e ieşit din comun.”

 

O anchetă a Autorităţii israeliene pentru Natură şi Parcuri indică drept vinovat în acest caz marina italiană, care a încercat să identifice zăcăminte submarine de petrol şi gaz.

 

Prospecţiunile s-au făcut prin intermediul a 20 de explozii submarine provocate în 24 de ore. Dar nu este singura activitate umană care le face rău ţestoaselor.

 

Yaniv Levy, Centrul Israelian de Salvare a Țestoaselor:”Ţestoasele sunt un fel de oglindă pentru ceea ce fac oamenii. Ajung la noi ţestoase cu cârlige, răni provocate de motoare, pungi alimentare în care sunt încurcate. E gunoiul pe care îl aruncăm noi.”

 

Centrul Israelian este deja depăşit şi mută pacienţii în stare mai bună pentru a face loc nou-veniţilor. Medicii speră însă ca în şase luni ţestoasele să îşi revină şi să le elibereze în mare.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn