Danemarca va construi noua insule artificiale in zona de sud a capitalei Copenhaga, in ideea de extinde zona industriala si a atrage investitii in regiune, a anuntat guvernul danez, scrie AFP.

Publicat:09.01.2019, 08:34

Într-un oras unde populatia creste si spatiile pentru birouri lipsesc, cele noua insule ar urma sa fie construite începând din 2022 pe o suprafata de trei milioane de metri patrati.

Primele terenuri vor fi vândute în 2028, iar proiectul, ale carui detalii privind finantarea nu au fost facute publice, ar urma sa fie finalizat în 2040, scrie Agerpres.

Guvernul de la Copenhaga spera sa atraga pâna la 380 de noi companii si sa creeze 12.000 de locuri de munca, ceea ce ar adauga peste opt miliarde de dolari la economia daneza, sau 2,5% din Produsul Intern Brut.

"Vizam întreprinderile de tehnologie de vârf, dar exista întotdeauna loc pentru productia de produse de zi cu zi", a declarat ministrul Afacerilor, Rasmus Jarlov.

Acesta a precizat ca Guvernul danez se asteapta ca proiectul sa se autofinanteze partial prin vânzarea de loturi de pe viitoarele insule.

Una dintre cele noua insule va gazdui o centrala care va converti deseurile din Copenhaga în biogaz, instalatii pentru epurarea apelor reziduale si stocarea energiei generate de turbinele eoliene. Alte insule vor avea spatii pentru companiile din domeniul industrial."

Cred ca ar putea deveni un fel de Silicon Valley european", a declarat, la rândul sau, presedintele Camerei de Comert din Danemarca, Brian Mikkelsen.

Orasul Copenhaga se întinde pe doua insule principale, Zealand si Amager, si a fost extins de mai multe ori prin constructia de mici insule artificiale. În luna octombrie a anului trecut, Guvernul danez a anuntat un alt proiect privind constructia unei insule în nordul capitalei scandinave, insula pe care sa fie construite peste 20.000 de locuinte.