Google+

Tara din UE in care se traieste cel mai bine cauta angajati din Europa. De ce o ocolesc strainii

Desi este tara cu cel mai ridicat nivel de trai din lume, Danemarca se confrunta in ultimii ani cu o problema alarmanta pentru economie: lipsa de specialisti pe piata muncii.Potrivit unui studiu recent, Danemarca este ţara cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Cu un acces excelent la servicii de sănătate şi la educaţie, cu un PIB pe cap de locuitor dintre cele mai ridicate din Europa şi cu drepturi şi libertăţi garantate de stat, Danemarca poate fi considerată ţara de vis în care oricine ar vrea să traiască.

 

Cu toate acestea, ministrul danez de Finanţe, Kristian Jensen, spune că ţara să se confruntă cu un deficit puternic de specialişti, căruia economia trebuie să-i facă faţă, scrie Bloomberg. Danemarca a înăsprit, în ultimii ani, legislaţia pentru a se apăra de valul de migranţi veniţi din Orientul Mijlociu, însă reversul medaliei este că aceasta ţine departe şi talentele care veneau din Europa şi care aduceau plus valoare pe piaţa muncii, fapt care a generat o criză acută de specialisti.

 

 O parte din problemă, în opinia ministrului, este aceea că, în ultima perioada, s-a indus ideea că Danemarca a devenit o ţară mai putin primitoare pentru imigranţi. Presa locală a oferit de-a lungul vremii numeroase exemple despre înăsprirea legislaţiei referitoare la imigraţie şi despre străinii care trăiesc aici, cel mai recent fiind acela al unui astrofizician danez care nu poate locui în ţara natală cu soţia sa de naţionalitate americană. 

 

“Încercam să îmbunătăţim percepţia pe care o au străinii despre Danemarca şi să înlăturăm orice neînţelegere. Intenţia Guvernului este să atragă cât mai mulţi specialişti în Danemarca”, a declarat Jensen, într-un interviu recent. Dar eforturile ţării de a comunica politicile sale în privinţa imigraţiei nu funcţionează întotodeauna. Celebra “lege a bijuteriilor”, care permite autorităţilor daneze să confişte bunurile de valoare de la cei care cer azil, este un exemplu care ţine străinii departe de Danemarca. 

 

Pe de altă parte, spune ministrul de Finanţe, Danemarca este în situaţia singulară în care populaţia nu doreşte tăierea taxelor, pentru facilitarea accesului pe piaţă muncii. “Ar fi foarte simplu să reducem taxele, pentru a creşte accesul pe piaţa muncii, însă danezii nu sunt în favoarea unei astfel de politici. Probabil că Danemarca este singura ţară din lume în care politică reducerii taxelor nu este populară”, a spus Kristian Jensen.

 

O altă posibilă rezolvare a deficitului de specialişti cu care se confruntă Danemarca a venit din partea patronatelor. Dacă Marea Britanie nu poate garanta cetăţenilor europeni că viaţa lor nu se va schimba şi că vor putea trăi şi lucra în Regat şi după Brexit ca înainte, atunci aceşti oameni ar trebui să vină să se angajeze în Danemarca. Acest mesaj a fost transmis de Confederaţia Industriilor din Danemarca, organizaţie care reprezintă 10.000 de corporaţii, şi care spune că acum este momentul cel mai bun ca ţara scandinavă să atragă oameni tineri şi specializaţi, rezolvând astfel deficiul acut de forţă de muncă cu care se confruntă. 

 

“Putem folosi cetăţenii europeni care muncesc acum în Marea Britanie. Nu este foarte clar ce se va întâmpla cu ei după Brexit – şi nici Londra nu ştie ce reguli le va aplica”, a declarat Steen Nielsen, şeful pe politici pe piaţa muncii al confederaţiei, scrie Bloomberg. 

 

Premierul britanic Theresa May i-a asigurat în mai multe rânduri pe cetăţenii europeni din Marea Britanie că vor fi bineveniţi la Londra şi după ce ţara părăseşte UE, în martie 2019. Dar până în prezent nu a prezentat niciun plan clar despre modul în care le vor fi apărate drepturile, acesta fiind de altfel şi unul dintre subiectele cheie în negocierile cu Bruxelles-ul. 

 

În opinia lui Nielsen, Danemarca trebuie să fie proactivă şi să facă eforturi pentru a-i recupera pe europenii blocaţi în hăţişul Brexitului, pentru că şi alte ţări europene se confruntă cu acelaşi deficit de forţă de muncă specializată şi vor veni, la rândul lor, cu oferte. “Este o competiţie acerbă între ţările europene să atragă cei mai buni specialişti“, a spus Nielsen.

 

Potrivit acestuia, în ultimele 12 luni, aproape 40% din membrii confederaţiei pe care o reprezintă făceau eforturi să găsească cei mai buni candidaţi pentru a ocupa locurile de muncă vacante. Economia daneză s-a chinuit să-şi revină în ultimii ani, de pe urma prăbuşirii pieţei imobiliare şi a crizei financiare globale din 2008. Guvernul prognozează o creştere de 1,7% în acest an şi în 2018, după ce economia a avansat cu doar 1,3%, în 2016.


Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn