Google+

Tara in care si moartea a ajuns un lux. Familiile, nevoite sa astepte si zece zile pentru a-si incinera mortii: “Nimeni nu merita atata suferinta”

Prabusirea industriei petroliere din Venezuela, are, pe langa cozile imense la statiile de benzina si pentru butelii de aragaz, si un efect mai putin obisnuit: penuria de gaz natural pentru crematorii, ceea ce determina liste de asteptare si de zece zile pana cand familiile reusesc sa-si incinereze mortii.

 

Angelica Vera plănuieşte să incinereze rămăşiţele tatălui său care a murit de cancer la sfârşitul lunii noiembrie, din cauza costurilor imense pe care le generează o înmormântare tradiţională, datorate hiperinflaţiei galopante, scrie Business Insider, care preia un material Reuters.
Dar crematoriul nu fincţioenază, din cauză că nu are gaze, care sunt rare şi scumpe de când Venzuela a intrat în cea mai gravă criză economică din istoria recentă, deşi stă pe cea mai mare rezervă de petrol a lumii.
Angelica nu îşi poate lăsa tatăl nici la morga spitalului, pentru că fiecare zi în plus costă mai mult decât salariul minim pe economie. Singura variantă posibilă a fost să îngroape trupul tatălui într-un mormânt comun de la marginea cimitirului, acolo unde sunt îngropate de obicei persoanele neidentificate.
Tata a murit şi eu nu i-am putut face nici măcar o slujbă, pentru că nu am avut posibilitate să fac rost de bani. Ceea ce trăiesc acum venezuelenii este dincolo de demnitatea umană

 

Decăderea industriei petroliere din Venezuela a dus la o hiperinflaţie nemaiîntâlnită, cu o creştere a preţurilor fără precedent şi cozi imense pentru produsele de minimă necesitate. Iar penuria de gaze naturale face dificilă chiar şi despărţirea familiilor de cei dragi.         

 

Venezuelenii apelează la crematorii, pentru că o înmormântare tradiţională este de trei ori mai scumpă decât incinerarea. Dar cererea mare a dus la o lipsă de gaze pentru incinerări.

 

Zeci de familii trebuie să aştepte până la zece zile pentru a-şi putea incinera morţii, iar o soluţie imediată sunt gropile comune. Această practică este des întâlnită în vestul ţării, însă se răspândeşte rapid şi în alte regiuni, din cauza lipsei gazelor.

 

De asemenea, lipsa metalului şi a lemnului pentru sicrie sau a cimentului pentru morminte face înmormântările tradiţionale şi mai complicate. Aşa că unele familii aşteaptă până când crematoriile fac rost de gaze, chiar dacă poate dura între o săptămână şi zece zile. Dar şi aşteptarea costă, în condiţiile în care inflaţia anuală se apropie de 1.000.000%.

 

Costul incinerării a crescut cu 108% doar într-o săptămână”, spune Ana Hernandez, care face aranjamentele pentru a-şi incinera sora într-un cimitir din Barquisimeto, un oraş din vestul ţării.

 

Gladys Gonzalez, o avocată din Maracaibo, a aşteptat patru zile până când a reuşit să incinereze trupul mamei sale, care a murit de infecţie la stomac, din cauză că nu a găsit antibioticele necesare pentru tratament. “Nimeni nu merită atâta suferinţă”, spune Gladys, în cimitirul din Maracaibo.

 

Lipsa medicamentelor, a alimentelor şi a bunurilor de primă necesitate este constantă din 2014, e când preţul petrolului s-a prăbuşit la nivel international, ceea ce a aruncat în haos ţara socialistului Maduro. Aproape 3 milioane de oameni au emigrat din 2015, potrivit Naţiunilor Unite.

 

Preşedintele Nicolas Maduro dă vina pe un “război economic” generat de adversarii săi politici, cu ajutor de la Washington.

Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn