Prabusirea industriei petroliere din Venezuela, are, pe langa cozile imense la statiile de benzina si pentru butelii de aragaz, si un efect mai putin obisnuit: penuria de gaz natural pentru crematorii, ceea ce determina liste de asteptare si de zece zile pana cand familiile reusesc sa-si incinereze mortii.

Publicat:10.12.2018, 09:07
Angelica Vera planuieşte sa incinereze ramaşiţele tatalui sau care a murit de cancer la sfârşitul lunii noiembrie, din cauza costurilor imense pe care le genereaza o înmormântare tradiţionala, datorate hiperinflaţiei galopante, scrie Business Insider, care preia un material Reuters.
Dar crematoriul nu fincţioenaza, din cauza ca nu are gaze, care sunt rare şi scumpe de când Venzuela a intrat în cea mai grava criza economica din istoria recenta, deşi sta pe cea mai mare rezerva de petrol a lumii.
Angelica nu îşi poate lasa tatal nici la morga spitalului, pentru ca fiecare zi în plus costa mai mult decât salariul minim pe economie. Singura varianta posibila a fost sa îngroape trupul tatalui într-un mormânt comun de la marginea cimitirului, acolo unde sunt îngropate de obicei persoanele neidentificate.
Tata a murit şi eu nu i-am putut face nici macar o slujba, pentru ca nu am avut posibilitate sa fac rost de bani. Ceea ce traiesc acum venezuelenii este dincolo de demnitatea umana
Decaderea industriei petroliere din Venezuela a dus la o hiperinflaţie nemaiîntâlnita, cu o creştere a preţurilor fara precedent şi cozi imense pentru produsele de minima necesitate. Iar penuria de gaze naturale face dificila chiar şi desparţirea familiilor de cei dragi.         
Venezuelenii apeleaza la crematorii, pentru ca o înmormântare tradiţionala este de trei ori mai scumpa decât incinerarea. Dar cererea mare a dus la o lipsa de gaze pentru incinerari.
Zeci de familii trebuie sa aştepte pâna la zece zile pentru a-şi putea incinera morţii, iar o soluţie imediata sunt gropile comune. Aceasta practica este des întâlnita în vestul ţarii, însa se raspândeşte rapid şi în alte regiuni, din cauza lipsei gazelor.
De asemenea, lipsa metalului şi a lemnului pentru sicrie sau a cimentului pentru morminte face înmormântarile tradiţionale şi mai complicate. Aşa ca unele familii aşteapta pâna când crematoriile fac rost de gaze, chiar daca poate dura între o saptamâna şi zece zile. Dar şi aşteptarea costa, în condiţiile în care inflaţia anuala se apropie de 1.000.000%.
Costul incinerarii a crescut cu 108% doar într-o saptamâna”, spune Ana Hernandez, care face aranjamentele pentru a-şi incinera sora într-un cimitir din Barquisimeto, un oraş din vestul ţarii.
Gladys Gonzalez, o avocata din Maracaibo, a aşteptat patru zile pâna când a reuşit sa incinereze trupul mamei sale, care a murit de infecţie la stomac, din cauza ca nu a gasit antibioticele necesare pentru tratament. “Nimeni nu merita atâta suferinţa”, spune Gladys, în cimitirul din Maracaibo.
Lipsa medicamentelor, a alimentelor şi a bunurilor de prima necesitate este constanta din 2014, e când preţul petrolului s-a prabuşit la nivel international, ceea ce a aruncat în haos ţara socialistului Maduro. Aproape 3 milioane de oameni au emigrat din 2015, potrivit Naţiunilor Unite.
Preşedintele Nicolas Maduro da vina pe un “razboi economic” generat de adversarii sai politici, cu ajutor de la Washington.