Cresterea cooperarii economice intre Ungaria si Rusia este din ce in ce mai benefica pentru economia ungara, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, informeaza MTI, preluata de Agerpres.

Publicat:18.09.2018, 04:49
Szijjarto a chemat la un dialog continuu între UE, statele sale membre si Rusia, considerând ca "razboiul comercial global iminent" face necesara cooperarea bazata pe respect reciproc între Europa de Est si de Vest.
Rusia a fost al doilea cel mai mare partener comercial al Ungariei înainte ca UE sa introduca sanctiuni împotriva Moscovei, a notat el, adaugând ca de atunci Rusia a coborât pe locul 12. Jucatorii din economia ungara au pierdut oportunitati de export de aproximativ 7 miliarde de dolari ca urmare a sanctiunilor, a spus Szijjarto.
Multe tari europene prefera acum dialogul si "o luare în considerare onesta a efectelor sanctiunilor" în locul prelungirii lor automate, a adaugat el.
În ceea ce priveste importurile de gaze, seful diplomatiei de la Budapesta a declarat ca Ungaria va cumpara 4,3 miliarde metri cubi de gaz natural din Rusia anul viitor.
"Acum lucram la un acord pentru 2020, pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a industriei si populatiei Ungariei", a precizat el. Au loc de asemenea discutii asupra extinderii cooperarii financiare, a adaugat Szijjarto.
Szijjarto urmeaza sa se întâlneasca cu ministrul rus al comertului si industriei Denis Manturov, ministrul sanatatii Veronika Skvortova, cu Nikolai Fedorov, prim-vicepresedinte al Consiliului Federatiei, ministrul adjunct al finantelor Serghei Storceak, precum si cu Aleksei Miller, CEO al Gazprom.
Saptamâna trecuta, Parlamentul European a votat pentru declanşarea procedurilor privind activarea Articolului 7, prin care Ungaria ramâne fara drept de vot în Consiliul European.
Este un vot foarte important, pentru ca este pentru prima oara când declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru derapajele în privinţa statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare doua treimi din voturi. În cazul Poloniei, procedura a fost declanşata de Comisia Europeana.
În replica, premierul Viktor Orban a spus raspicat în plenul Parlamentului European ca “Ungaria nu va ceda santajului european”.