Google+

Tara vecina Romaniei care se intoarce catre Rusia, dupa ce a fost sanctionata de UE

Cresterea cooperarii economice intre Ungaria si Rusia este din ce in ce mai benefica pentru economia ungara, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, informeaza MTI, preluata de Agerpres.

 

Szijjarto a chemat la un dialog continuu între UE, statele sale membre şi Rusia, considerând că "războiul comercial global iminent" face necesară cooperarea bazată pe respect reciproc între Europa de Est şi de Vest.
Rusia a fost al doilea cel mai mare partener comercial al Ungariei înainte ca UE să introducă sancţiuni împotriva Moscovei, a notat el, adăugând că de atunci Rusia a coborât pe locul 12. Jucătorii din economia ungară au pierdut oportunităţi de export de aproximativ 7 miliarde de dolari ca urmare a sancţiunilor, a spus Szijjarto.

 

Multe ţări europene preferă acum dialogul şi "o luare în considerare onestă a efectelor sancţiunilor" în locul prelungirii lor automate, a adăugat el.

 

În ceea ce priveşte importurile de gaze, şeful diplomaţiei de la Budapesta a declarat că Ungaria va cumpăra 4,3 miliarde metri cubi de gaz natural din Rusia anul viitor.

 

"Acum lucrăm la un acord pentru 2020, pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a industriei şi populaţiei Ungariei", a precizat el. Au loc de asemenea discuţii asupra extinderii cooperării financiare, a adăugat Szijjarto.

 

Szijjarto urmează să se întâlnească cu ministrul rus al comerţului şi industriei Denis Manturov, ministrul sănătăţii Veronika Skvorţova, cu Nikolai Fedorov, prim-vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei, ministrul adjunct al finanţelor Serghei Storceak, precum şi cu Aleksei Miller, CEO al Gazprom.

 

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat pentru declanşarea procedurilor privind activarea Articolului 7, prin care Ungaria rămâne fără drept de vot în Consiliul European.

 

Este un vot foarte important, pentru că este pentru prima oară când declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru derapajele în privinţa statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi. În cazul Poloniei, procedura a fost declanşată de Comisia Europeană.

 

În replică, premierul Viktor Orban a spus răspicat în plenul Parlamentului European că “Ungaria nu va ceda şantajului european”.

Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn