Google+

The Independent: Craniile de 300.000 de ani care ar putea rescrie istoria originilor omului

Antropologii cred ca ar fi gasit raspunsul la una dintre cele mai importante intrebari pentru omenire: cand exact si unde a aparut specia umana.Potrivit The Independent, până acum, oamenii de ştiinţă au spus că răspunsul s-ar afla undeva în Africa sahariană, în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.

 

Însă noi dovezi, evidenţiate în revista de specialitate Natura, schimbă aceste ipoteze. Autorii articolelor vorbesc despre nişte descoperiri recente care sugerează că primul Homo Sapiens ar fi apărut mai devreme cu 100.000 de ani decât ceea ce s-a crezut până acum, într-un loc la care nu s-a gândit nimeni.

 

Fosilele găsite ar putea fi printre cele mai vechi exemplare de Homo Sapiens cunoscute până acum (dacă vor fi confirmate şi de către specialişti).

 

Misterul craniilor din pământ

 

În 1961, un grup de mineri făcea săpături într-o regiune aflată la vestul Marakesh-ului, când a dat peste ceva tare, aflat sub un strat de praf întărit, de culoarea scorţişoarei. În scurt timp au văzut că era un craniu uman aproape întreg, iar vestea s-a împrăştiat imediat în zonă.

 

În urma săpăturilor mai adânci au fost găsite mai multe rămăşiţe. La acea vreme, oamenii de ştiinţă au evaluat aceste resturi umane ca fiind vechi de 40.000 de ani.

 

Însă ei nu săpaseră destul de adânc.

 

40 de ani mai târziu, antropologul Jean-Jacques Hublin şi echipa sa de la Institutul Max Planck au excavat şi mai mult în acel loc în care au fost găsite rămăşiţele umane. Aşa au găsit alte oase, despre care spun că au aparţinut a 5 indivizi. Cu ajutorul unei tehnici de datare care măsoară nivelul radiaţiei, Hublin a văzut cu uimire că acele oase aparţin unor oameni care ar fi trăit în urmă cu aproximativ 300.000 - 350.000 de ani.

 

”Aceste informaţii au fost un mare ...wow!”, a spus Hublin, potrivit The Independent.

 

Şi totuşi, cea mai mare descoperire a venit după ce oamenii de ştiinţă s-au uitat mai atent la acele cranii. În loc să găsească acele detalii specifice unor strămoşi precum Homo erectus sau Homo heidelbergensis, eu au văzut mai mult nişte asemănări cu ... feţele lor.

 

Hublin este de părere că detaliile descoperite, compuse din combinarea unor caracteristici arhaice şi avansate, arată că specimenele marocane ”reprezintă adevăratele rădăcini ale speciei noastre”.


Cu alte cuvinte, toţi acei Homo sapiens care au fost găsiţi până acum în Africa s-ar putea trage ca origini din ceea ce astăzi este cunoscut drept Maroc.

 

Potrivit profesorului de arheologie Sonia Zakrzewski, de la Universitatea din Southampton, descoperirea lui Hublin ar putea încuraja şi alţi arheologi să îşi schimbe modul în care şi-au elaborat teoriile despre originile omului.

 

Pur şi simplu dă lumii posibilitatea de a schimba felul în care se gândeşte la originile umanităţii. Cu siguranţă asta înseamnă că trebuie să ne reevaluăm modelele”, a spus ea.

 

Sursa: The Independent


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn