Google+

Tot mai multi romani fac copii fara sa fie casatoriti: ”Nu-mi mai doresc o nunta”

Principiul ″intai casatoria si apoi copilul″⁣ pare sa nu mai fie urmat intru totul de cuplurile moderne.Astfel, numărul bebeluşilor născuţi în afară mariajului, aproape că s-a dublat în ultimul deceniu în ţările Uniunii Europene, iar modelul este copiat şi în România.


Specialiştii vorbesc despre o societate mai puţin convenţională, în care iubirea pentru un copil nu este condiţionată de acte. În schimb, reprezentanţii bisericii cred că familia trebuie să aibă ca bază binecuvântarea lui Dumnezeu.


Părinţii lui Filip s-au căsătorit la starea civilă abia când Anca, mama copilului, era însărcinată în 8 luni.

 

″Sinceră să fiu în ziua de azi nici nu-mi mai doresc o nuntă. Şi de ce doar în faţa ofiţerului şi la biserică nu?  Pur şi simplu pentru nume, să fie copilul pe acelaşi nume, nu cred că mai e necesar să te căsătoreşti. Important e să fie înţelegere şi să crească copilul în armonie.″

 

 Astfel gândesc tot mai mulţi tineri în faţa cărora instituţia căsătoriei a pierdut teren.

 

″Cred că au fost nişte idei implementate de părinţi şi am crescut cu ele. Atât timp cât se iubesc persoanele respective nu cred că neapărat un act îi ţine împreună.″⁣

 

 În funcţie de educaţia primită, alţii simt nevoia unei confirmări atât în fata autorităţii civile cât şi a celei religioase. Cuplurile necăsătorite şi mai cu seamă părinţii fără verighete n-au fost văzuţi cu ochi prea buni niciodată în România.

 

Mai tradiţionalişti şi conservatori, românii au respectat principiul ″la început căsătoria şi apoi copilul″⁣, însă în ultimii ani au apărut tot mai mulţi părinţi necăsătoriţi. potrivit Eurostat peste 30% dintre cuplurile din ţara noastră nu au acte în regulă, dar au copii. La polul opus se află grecii, acolo unul din zece copii provine dintr-un cuplu necăsătorit.

 

Acest curent a ajuns în România din Occident unde se nasc tot mai mulţi bebeluşi în afara căsătoriei.

 

Gelu Duminică, sociolog: ”Definiţia cuvântului familie, cam asta se schimbă, în sensul că familia nu mai este bazată neapărat pe căsătorie ci pe liber consimţământ, oamenii nu mai vor un act pentru a se simţi soţ soţie. Cea mai mare problemă este dacă România se globalizează sau rămâne o insulă de conservatorism?″

 

 Din punct de vedere religios, binecuvântarea cuplului în faţa lui Dumnezeu reprezintă consolidarea familiei şi se primeşte doar o dată, însă Biserica Ortodoxă Română, deşi nu recomandă, acceptă până la trei căsătorii.

 

În 2016, s-au născut în toată Uniunea Europeană peste 5 milioane de copii. 6 din 10 nu au părinţi căsătoriţi.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn