Traditii stranii de ziua Sfantului Anton, protectorul animalelor la catalocii din Spania. Calaretii isi trec armasarii prin foc, pentru a-i purifica si a-i proteja in noul an. Ritualul este criticat dur de aparatorii animalelor. Localnicii insa dau asigurari ca nu este ars niciun fir de par in timpul ritualului.

Publicat:17.01.2018, 12:41

In cea de-a doua saptamana a lunii ianuarie, focul si fumul umplu strazile pietruite din localitatea San Bartolome de los Pinares, din centrul Spaniei, unde caii, dar si stapanii lor sunt principalele atractii la sarbatoarea Sfantului Anton. Zeci de calareti numiti Las Luminarias se apropie cat mai mult de flacari, iar unii chiar se incumeta sa sara prin ele cu caii. Se spune ca focul si fumul apara animale de boli si aduc noroc tuturor in noul an.

“Cel mai important este fumul. Oamenii vin calare sau pe jos, iar trecerea prin rug nu este cea mai importanta parte a spectacolului, ci afumarea cailor prin care sunt binecuvantati.”

Traditia din San Bartolome de los Pinares se respecta de sute de ani. Parada cailor incepe atunci cand bat clopotele bisericii din localitate. Asociatiile de protectie a animalelor condamna acest obicei.

“Caii sunt pregatiti minutios pentru aceasta zi. In primul rand avem grija de coamele lor, deoarece ele sunt cele mai usor inflamabile cand trec prin foc. Sunt pregatite hamurile, potcoavele le sunt decorate si cu totii asteptam sarbatoarea.”

Sfantul Anton, protectorul animalelor, este sarbatorit si in regiunea Valencia, unde se aprind focuri inalte de 20 de metri.Spaniolii mai obisnuiesc in aceasta zi sa-si duca animalele de companie la biserica unde primesc binecuvantarea Sfantului Anton - unul dintre primii sihastri ai crestinismului.