Google+

Tratament revolutionar pentru vindecarea paraliziilor. Cum a reusit un polonez infirm sa paseasca din nou

Un polonez paralizat de la piept in jos poate sa paseasca din nou si chiar sa pedaleze o tricicleta speciala. Un tratament s-ar putea dovedi revolutionar pentru vindecarea paraliziilor.

 

Complet sectionata, maduva spinarii s-a regenerat dupa un transplant cu celule prelevate din receptorii mirosului.

 

In 2014 reusea sa paseasca din nou, iar acum Darek Fidyka pedaleaza pe o tricicleta. Paralizat de la piept in jos, dupa ce a fost injunghiat, a invatat sa-si controleze picioarele.

 

Creierul lui transmite impulsuri catre muschi si primeste semnale de raspuns prin intermediul maduvei spinarii, "reparata" prin noua terapie.

 

DAREK FIDYKA, pacient vindecat de paralizie: "Trebuie sa ma conving eu insumi ca pot sa simt fiecare muschi, fiecare apasare cu talpa pe pedala. Creierul are un rol crucial in acest proces".

 

FERGUS WALSH, BBC NEWS: "Acum, marea intrebare este daca extraordinara realizare a lui Darek se poate repeta si la alti pacienti".

 

Echipa medicala cauta alti pacienti cu maduva spinarii complet sectionata. Medicii au prelevat celule din receptorii pentru simtul mirosului, parte a sistemului nervos care se regenereaza constant. Aceste celule au fost transplantate in maduva spinarii, pentru a crea o punte pe care nervii sectionati sa se regenereze.

 

FERGUS WALSH, BBC NEWS: "Pacientii alesi pentru acest test clinic vor face fizioterapie intens, inainte si mai ales dupa transplant".

 

Testele clinice, facute in Polonia, dar supervizate de specialisti britanici, nu sunt deloc ieftine: cateva sute de mii de euro pentru fiecare pacient.

 

Deocamdata, banii provin de la o fundatie caritabila din Anglia, creata de un maestru bucatar al carui fiu a ramas paralizat dupa un accident la inot.

 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn