Presedintele american Donald Trump a anuntat, sambata, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind fortele nucleare intermediare (INF).

Publicat:21.10.2018, 05:50

„Rusia a încalcat prevederile tratatului. Le-au încalcat de mulţi ani şi nu ştiu de ce preşedintele Obama n-a negociat sau nu a retras ţara din tratat. Nu îi vom lasa sa încalce un acord nuclear şi sa produca arme pe care noi n-avem voie sa le producem. Noi am respectat acordul, însa Rusia nu a facut-o, aşa ca îi vom pune capat. Statele Unite se vor retrage din acest tratat (n.r – al forţelor nuclere intermediare)”, a declarat Donald Trump reporterilor, dupa o ce a participat la un eveniment electoral în Nevada.

Întrebat de reporteri cu privire la aceasta decizie, Donald Trump a mai spus ca SUA „trebuie sa produca aceste arme”, conform The Guardian.

E bine daca Rusia vine la noi, daca şi China vine la noi şi ne spune: „hai sa fim cu toţii deştepţi şi sa nu mai producem aceste arme”. Însa daca Rusia o face, daca China o face, dar noi respectam tratatul, aşa ceva e inacceptabil. Avem sume enorme de bani pentru armata noastra. Rusia n-a respectat înţelegerea, aşa ca vom pune capat acestui tratat şi vom produce arme. Nu vom mai face parte din tratat, cât timp exista cineva care îl încalca”, a mai spus Trump.

Tratatul INF a fost semnat, în 1987, de presedintele SUA Ronald Reagan si de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS, conform Agerpres.

Washingtonul si Moscova s-au acuzat reciproc de multa vreme de încalcarea acordului prin care sunt interzise rachetele nucleare si conventionale cu raze între 500 si 1000 de kilometri, precum si lansatoarele pentru aceste arme.

Sursa: The Guardian