Google+

Trump anunta ca va retrage SUA din tratatul nuclear cu Rusia: „Vom produce arme”

Presedintele american Donald Trump a anuntat, sambata, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind fortele nucleare intermediare (INF).

 

„Rusia a încălcat prevederile tratatului. Le-au încălcat de mulţi ani şi nu ştiu de ce preşedintele Obama n-a negociat sau nu a retras ţara din tratat. Nu îi vom lăsa să încalce un acord nuclear şi să producă arme pe care noi n-avem voie să le producem. Noi am respectat acordul, însă Rusia nu a făcut-o, aşa că îi vom pune capăt. Statele Unite se vor retrage din acest tratat (n.r – al forţelor nuclere intermediare)”, a declarat Donald Trump reporterilor, după o ce a participat la un eveniment electoral în Nevada.

 

Întrebat de reporteri cu privire la această decizie, Donald Trump a mai spus că SUA „trebuie să producă aceste arme”, conform The Guardian.

E bine dacă Rusia vine la noi, dacă şi China vine la noi şi ne spune: „hai să fim cu toţii deştepţi şi să nu mai producem aceste arme”. Însă dacă Rusia o face, dacă China o face, dar noi respectăm tratatul, aşa ceva e inacceptabil. Avem sume enorme de bani pentru armata noastră. Rusia n-a respectat înţelegerea, aşa că vom pune capăt acestui tratat şi vom produce arme. Nu vom mai face parte din tratat, cât timp există cineva care îl încalcă”, a mai spus Trump.

 

Tratatul INF a fost semnat, în 1987, de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS, conform Agerpres.

Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de multă vreme de încălcarea acordului prin care sunt interzise rachetele nucleare şi convenţionale cu raze între 500 şi 1000 de kilometri, precum şi lansatoarele pentru aceste arme.

 

Sursa: The Guardian


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn