Presedintele american Donald Trump ar fi vrut ca atacul lansat, in noaptea de vineri spre sambata, asupra unor obiective militare din Siria, sa fie de trei ori mai mare si sa vizeze inclusiv sistemul de aparare aeriana al Rusiei.

Publicat:17.04.2018, 08:23

Ideea ar fi fost, însa, respinsa de ministrul Apararii, James Mattis. Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, Pentagonul i-ar fi prezentat liderului de la Casa Alba trei posibile scenarii de raspuns la presupusul atac chimic al regimului Al-Assad asupra oamenilor din oraşelul Douma, situat în enclava siriana Ghouta de Est, relateaza Telegraph.

Prima şi cea mai precauta varianta presupunea un atac limitat asupra obiectivelor militare care dezvolta arme chimice. A doua presupunea un atac aerian, dublat de un comandament militar. A treia ar fi urmarit distrugerea forţelor militare ale lui Bashar al-Assad, iar parte din acest scenariu ar fi fost şi distrugerea sistemului de aparare ruso-sirian. O astfel de strategie ar fi fost de trei ori mai ampla decât intervenţia decisa, în cele din urma, de Statele Unite.

Pe parcursul mai multor zile de discuţii şi planificari cu consilierii sai de top pe probleme de securitate naţionala, Donald Trump ar fi întrebat daca, pentru a îi transmite un mesaj dur lui Assad, ar trebui sa atace şi obiective ruse şi iraniene, a relatat WSJ.

Astfel, preşedintele american şi ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, ar fi insistat pentru o acţiune militara mai ampla. Cu toate acestea, James Mattis ar fi pledat pentru varianta precauta şi ar fi sugerat ca daca SUA vor recurge la cea de-a treia varianta ar cauza noi tensiuni cu Rusia şi Iran.

La rândul sau, noul consilier pe securitate naţionala al liderului american, John Bolton, ar fi insistat şi el sa se transmita regimului Bashar al-Assad susţinut de Vladimir Putin „cel mai dur mesaj posibil”, însa acesta nu ar fi pledat pentru folosirea celei de-a treia opţiuni, motivând ca n-ar face altceva decât sa intensifice conflictul dintre Rusia şi Siria.

În aceste condiţii, planul de acţiune folosit, în cele din urma, pentru atacul Statelor Unite s-ar fi bazat pe primele doua opţiuni. The Times noteaza ca Washingtonul percepe aceasta decizie drept o confirmare a puterii consolidate pe care secretarul Apararii o are în cadrul Administraţiei Trump.

Atunci când purtatoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a fost întrebata daca Donald Trump a vrut ca atacul sa includa atacarea unor obiective iraniene şi ruseşti din Siria, aceasta a raspuns ca au existat „o serie de opţiuni”, dintre care unele „ramân înca pe masa.”

„Nu vom discuta despre alte opţiuni care s-au aflat pe masa. Cu toate acestea, avem o serie de opţiuni pentru situaţia în care Siria, Rusia şi Iran nu se dovedesc a se comprota mai bine în acest proces. Nu pot da alte detalii, cu excepţia celor referitoare la ţintele care au fost lovite cu succes”, a insistat Sanders.

În operaţiunea de duminica dimineaţa, au fost lansate în total 105 rachete. Autoritaţile siriene şi ruse susţin ca au doborât o serie de rachete, însa Trump îi contrazice.

„Am avut peste 100 de rachete. N-au doborât nici macar una. Echipamentul lor nu funcţioneaza prea bine. Al nostru a ţintit fiecare obiectiv, niciuna nu a fost doborâta”, a spus liderul de la Casa Alba.

Potrivit oficialilor de la Pentagon, cele trei obiective siriene alese ca ţinte pentru atac, în cele din urma, au fost „cladiri de cercetare şi dezvoltare” a armelor chimice din Damasc şi Homs.