Google+

Trump ar fi vrut un atac mai amplu in Siria si sa distruga sistemul de aparare aeriana al Rusiei. James Mattis l-a oprit

Presedintele american Donald Trump ar fi vrut ca atacul lansat, in noaptea de vineri spre sambata, asupra unor obiective militare din Siria, sa fie de trei ori mai mare si sa vizeze inclusiv sistemul de aparare aeriana al Rusiei.

 

Ideea ar fi fost, însă, respinsă de ministrul Apărării, James Mattis. Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, Pentagonul i-ar fi prezentat liderului de la Casa Albă trei posibile scenarii de răspuns la presupusul atac chimic al regimului Al-Assad asupra oamenilor din orăşelul Douma, situat în enclava siriană Ghouta de Est, relatează Telegraph.

 

Prima şi cea mai precaută variantă presupunea un atac limitat asupra obiectivelor militare care dezvoltă arme chimice. A doua presupunea un atac aerian, dublat de un comandament militar. A treia ar fi urmărit distrugerea forţelor militare ale lui Bashar al-Assad, iar parte din acest scenariu ar fi fost şi distrugerea sistemului de apărare ruso-sirian. O astfel de strategie ar fi fost de trei ori mai amplă decât intervenţia decisă, în cele din urmă, de Statele Unite.

 

Pe parcursul mai multor zile de discuţii şi planificări cu consilierii săi de top pe probleme de securitate naţională, Donald Trump ar fi întrebat dacă, pentru a îi transmite un mesaj dur lui Assad, ar trebui să atace şi obiective ruse şi iraniene, a relatat WSJ.

 

Astfel, preşedintele american şi ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, ar fi insistat pentru o acţiune militară mai amplă. Cu toate acestea, James Mattis ar fi pledat pentru varianta precaută şi ar fi sugerat că dacă SUA vor recurge la cea de-a treia variantă ar cauza noi tensiuni cu Rusia şi Iran.

 

La rândul său, noul consilier pe securitate naţională al liderului american, John Bolton, ar fi insistat şi el să se transmită regimului Bashar al-Assad susţinut de Vladimir Putin „cel mai dur mesaj posibil”, însă acesta nu ar fi pledat pentru folosirea celei de-a treia opţiuni, motivând că n-ar face altceva decât să intensifice conflictul dintre Rusia şi Siria.

 

În aceste condiţii, planul de acţiune folosit, în cele din urmă, pentru atacul Statelor Unite s-ar fi bazat pe primele două opţiuni. The Times notează că Washingtonul percepe această decizie drept o confirmare a puterii consolidate pe care secretarul Apărării o are în cadrul Administraţiei Trump.

 

Atunci când purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a fost întrebată dacă Donald Trump a vrut ca atacul să includă atacarea unor obiective iraniene şi ruseşti din Siria, aceasta a răspuns că au existat „o serie de opţiuni”, dintre care unele „rămân încă pe masă.”

 

„Nu vom discuta despre alte opţiuni care s-au aflat pe masă. Cu toate acestea, avem o serie de opţiuni pentru situaţia în care Siria, Rusia şi Iran nu se dovedesc a se comprota mai bine în acest proces. Nu pot da alte detalii, cu excepţia celor referitoare la ţintele care au fost lovite cu succes”, a insistat Sanders.

 

În operaţiunea de duminică dimineaţa, au fost lansate în total 105 rachete. Autorităţile siriene şi ruse susţin că au doborât o serie de rachete, însă Trump îi contrazice.

 

„Am avut peste 100 de rachete. N-au doborât nici măcar una. Echipamentul lor nu funcţionează prea bine. Al nostru a ţintit fiecare obiectiv, niciuna nu a fost doborâtă”, a spus liderul de la Casa Albă.

 

Potrivit oficialilor de la Pentagon, cele trei obiective siriene alese ca ţinte pentru atac, în cele din urmă, au fost „clădiri de cercetare şi dezvoltare” a armelor chimice din Damasc şi Homs.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn