Google+

Ucraina a testat cu succes sistemul antitanc, oferit de SUA, impotriva Rusiei

Ucraina a testat, marti, sistemul antitanc Javelin pe care Statele Unite l-au oferit fortelor ucrainene care se lupta cu rebelii din Donetk.

 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a mulţumit pe contul său de Twitter partenerilor americani pentru dotarea armatei ucrainiene cu lansatorul de rachete care poate distruge ţinte aflate la 2.500 de metri distanţă, potrivit Newsweek.com.

 

“Ziua cea mare a sosit. Sunt recunoscător partenerilor noştri americani pentru decizia fermă de a înarma Ucraina”, a scris lideul de la Kiev pe Twitter.

 

Actul pentru sprijinirea Libertăţii Ucrainei a fost semnat în decembrie 2014 de preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, pentru a ajuta Kievul împotriva faţa agresiunii ruse.

 

În proiect era prevăzut bugetul pe anul 2016. Astfel, 117 milioane de dolari au fost alocaţi pentru contracararea acţiunilor “agresive” ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea activităţilor “destabilizatoare” contra Republicii Moldova şi Georgiei.

 

Conflictul din estul Ucrainei, care a făcut peste 8.000 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014, s-a calmat considerabil după instituirea în septembrie a unui nou armistiţiu care, spre surpriza generală, a fost respectat pe larg timp de aproape două luni. Dar, de câteva săptămâni, confruntările s-au reluat şi mai mulţi soldaţi ucraineni au fost ucişi. 

 

Sursa: Newsweek


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn