Ucraina a testat, marti, sistemul antitanc Javelin pe care Statele Unite l-au oferit fortelor ucrainene care se lupta cu rebelii din Donetk.

Publicat:24.05.2018, 09:17

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a mulţumit pe contul sau de Twitter partenerilor americani pentru dotarea armatei ucrainiene cu lansatorul de rachete care poate distruge tinte aflate la 2.500 de metri distanţa, potrivit Newsweek.com.

“Ziua cea mare a sosit. Sunt recunoscator partenerilor noştri americani pentru decizia ferma de a înarma Ucraina”, a scris lideul de la Kiev pe Twitter.

Actul pentru sprijinirea Libertaţii Ucrainei a fost semnat în decembrie 2014 de preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, pentru a ajuta Kievul împotriva fata agresiunii ruse.

În proiect era prevazut bugetul pe anul 2016. Astfel, 117 milioane de dolari au fost alocaţi pentru contracararea actiunilor “agresive” ale Rusiei în Ucraina si 51 de milioane de dolari pentru blocarea activitatilor “destabilizatoare” contra Republicii Moldova si Georgiei.

Conflictul din estul Ucrainei, care a facut peste 8.000 de morti de la declanşarea sa în aprilie 2014, s-a calmat considerabil dupa instituirea în septembrie a unui nou armistitiu care, spre surpriza generala, a fost respectat pe larg timp de aproape doua luni. Dar, de câteva saptamâni, confruntarile s-au reluat si mai multi soldati ucraineni au fost ucisi. 

Sursa: Newsweek