Google+

Ultima racheta nord-coreeana a fost detectata de scutul antiracheta THAAD. Controversele uriase izbucnite dupa instalarea lui

Ministrul Apararii de la Seul, Han Min-koo, a anuntat ca desi programul nuclear nord-coreean progreseaza peste asteptarile expertilor, ultima lansare a unei rachete balistice cu raza lunga de actiune a fost detectata de catre scutul antiracheta THAAD.

 

Acesta a fost operationalizat luna trecuta de catre armata americana, in ciuda protestelor venite de la Phenian si Beijing, relateaza Reuters.

 

Regimul nord-coreean a respins toate apelurile internationale de limitare a programului nuclear si de dezvoltare a unor rachete balistice, sustinand ca este vorba de un program legitim pentru autoapararea Phenianului.

 

De asemenea, expertii militari nord-coreeni au incercat sa dezvolte rachete cu raza lunga de actiune si capabile sa transporte focoase nucleare, ultimul test fiind un pas important in aceasta directie.

 

Han a atras atentia ca ultimul test lansat de regimul nord-coreean a reprezentat un succes. "Este considerata o racheta cu raza intermediara de actiune si un calibru imbunatatit", a explicat ministrul sud-coreean, facand referire la noua racheta construita pentru a zbura intre 3.000 si 4.000 de kilometri.

 

Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) a reusit sa detecteze racheta, fiind pentru prima data cand acest scut este utilizat de la operationalizarea sa in Coreea de Sud. China s-a opus dur instalarii scutului antiracheta, acuzand ca reprezinta o forma de spionaj in teritoriile chineze.

 

De asemenea, companiile sud-coreene au fost vizate de atacuri nationaliste in China, dupa operationalizarea THAAD. Regimul nord-coreean a declarat ca lansarea de duminica a testat capacitatea de a transporta focoase nucleare extrem de mari si de puternice, iar racheta s-a prabusit la aproximativ 100 de kilometri de coasta orasului rus Vladivostok, starnind ingrijorarea Moscovei.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn