Un barbat din judetul Alba, Romania a facut o afacere in agricultura la care nu multi s-au gandit. Iar roadele, se lauda omul, se simt destul de rapid in buzunar.

Publicat:26.09.2018, 06:04

Agricultorul din Alba a investit 36.000 de euro într-o cultura de aluni, iar fructele pe care le scoate de pe plantaţia de 6 hectare le vinde fara probleme lanţurilor de supermarketuri, informeaza ziarulunirea.ro.

Bogdan Sandu Ciprian susţine ca producţia de pe un hectar îi aduce un profit de 8.000 de euro. Omul vrea sa-şi dezvolte afacerea.

„Am aluni pe o suprafaţa de şase hectare şi ma voi extinde pe înca patru. Afacerea am început-o de cinci ani. Plantarea se face toamna sau primavara, alunul se cumpara cu 15-20 lei firul.

Eu am mizat pe o plantaţie intensiva de aluni, iar per hectar a fost necesara o investiţie de circa 6.000 de euro, fara teren. Cu arat, discuit, frezat, facut gauri, plantat, pus îngraşaminte de animale, absolut tot ce este necesar. Dupa patru ani începe sa faca alune, iar cu producţia din al şaselea an îţi scoţi investiţia”, a spus Bogdan Ciprian.

Bogdan Ciprian a povestit ca nu erau mulţi cultivatori de alune în România, în urma cu câţiva ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a mizat pe acest business.

„Întreţinerea în anii în care nu e pe rod nu este mare. Kilogramul de alune se vinde, în medie, la 20 de lei, dar poate ajunge şi la 10 euro. Este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultura, dar în timp. Începutul e foarte greu, în toate domeniile, şi întreţinerea plantaţiei la fel. Primii cinci ani ai plantaţiei sunt foarte grei pentru ca nu câştigi foarte mult, dar investeşti', a mai spus Bogdan Ciprian.

„Alunele se vând foarte rapid, sunt bagate la bursa. Câte ai, atâtea vinzi. Turcii fac preţul, fiind cei mai mari producatori, iar în Italia soiul pe care îl am eu îl cumpara direct”, a spus Bogdan Ciprian, în vârsta de 40 de ani.