Presedintele Consiliului European prezinta un scenariu sumbru privind iesirea Marii Britanii din UE.

Publicat:16.10.2018, 05:10

Scenariul absentei unui acord între Londra si UE în negocierile privind Brexit-ul este “mai probabil ca niciodata”, a apreciat luni presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu o zi înaintea unui summit la Bruxelles, transmite AFP.

“Responsabili cum suntem, trebuie sa pregatim UE pentru scenariul fara acord, care este mai probabil ca niciodata”, a scris Donald Tusk în invitatia adresata liderilor europeni, publicata luni seara, îndemnându-i în acelasi timp “sa nu abandoneze”.

În cursul unei reuniuni neoficiale, la jumatatea lui septembrie, la Salzburg, liderii UE si-au exprimat dorinta de a se putea ajunge la un acord în octombrie, a reamintit Donald Tusk.

″În stadiul actual al lucrurilor, situatia s-a dovedit mai complicata decât si-au imaginat-o unii. Trebuie, totusi, sa ramânem optimisti si hotarâti, pentru ca exista bunavointa de ambele parti de a continua aceste discutii”, a mentionat presedintele Consiliului, organism din care fac parte sefii de stat si de guvern din UE.

“Faptul ca ne pregatim pentru scenariul absentei unui acord nu trebuie în niciun caz sa ne împiedice sa facem totul pentru a ajunge la cel mai bun acord posibil, pentru toate partile. Aceasta ar trebui sa fie starea noastra de spirit în stadiul actual”, a adaugat Donald Tusk.

Duminica, ultimele negocieri înainte de summitul care începe miercuri nu au dus la niciun rezultat. Negociatorul sef al UE, Michel Barnier, a facut cunoscut ca “unele probleme-cheie” au ramas “deschise”, în special “mecanismul de protectie pentru Republica Irlanda/Irlanda de Nord, pentru evitarea unei frontiere dure” dupa Brexit.

“Continuam sa muncim din greu pentru a ajunge la un acord, dar munca noastra de pregatire pentru evenimente neprevazute se intensifica’, a declarat luni, la rândul sau, Margaritis Schinas, purtatorul de cuvânt al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.