Doi cosmonauti rusi au oferit marti scene unice, desprinse parca din aceasta lume, dupa ce au iesit in spatiu pentru a examina o gaura misterioasa aparuta la o capsula Soyuz andocata la Statia Spatiala Internationala.

Publicat:12.12.2018, 10:36Igor Kononenko si Serghei Prokopiev au stat marti în spatiu 7 ore si 45 de minute  pentru a inspecta orificiul descoperit în august la capsula Soyuz, care a provocat o usoara depresurizare pe statia orbitala.

Misiunea lor, complexa si complicata, a fost transmisa LIVE de NASA si Roscosmos. Momentul inedit a fost cel în care rusii au taiat izolatia capsulei Soyuz cu un cutit si cu aparent un foarfece de gradina. Pe retelele de socializare comunitatea internationala s-a aratat intrigata, dar si amuzata de imaginile în care Oleg Kononenko a folosit un cutit pentru a înlatura protectia care acopera capsula Soyuz si a razuit suprafata pentru a trimite esantioanele pe Terra. 

 ”În ceea ce pare a fi o premiera pentru programul spatial rusesc un cosmonaut a scos un cutit si înjunghiat naveta” a comentat cu umor un jurnalist. ”Este un cutit spatial!” a comentat un alt internaut.  ”N-am crezut vreodata ca o sa vad un cosmonaut rus taind furios cu un cutit nava sa spatiala” a fost un alt comentariu.

Multi dintre cei care au urmarit scenele online s-au întrebat în legatura cu resturile care au ajuns în spatiu. Comentatorul NASA a precizat ca acestea nu reprezinta un pericol pentru ca se vor dezintegra în atmosfera Pamântului.

La un moment dat, cosmonautii rusi, obositi si frustrati, se certau cu comandamentul de control al misiunii, din Rusia care le recomanda sa foloseasca foarfecele si nu cutitul. ”Aveti grija la cutit. Folositi ce merge mai bine pentru voi”, le-a transmis echipa de la sol care le-a repetat la un moment dat, îngrijorata, sa ia o pauza.

In cele din urma dupa clipe dramatice pentru ca nu gaseau gaura din capsula, rusii au identificat zona misterioasa. Au ridicat esantioanele si au facut poze care vor facilita ancheta privind cauzele depresurizarii.

La 30 august, rusii au descoperit “un orificiu de 2 mm prin care aerul nostru disparea” pe capsula Soyuz andocata la ISS. Ei au astupat orificiul cu trei straturi de produse ermetice. La mai putin de o saptamâna de la descoperirea scaparii de oxigen, care nu a pus în pericol viata echipajului ISS, directorul Roskosmos, Dmitri Rogozin, a suscitat uimirea generala evocând un posibil “act premeditat”.

Aceasta a fost o misiune “fara precedent prin prisma complexitatii sale”, a subliniat pe Twitter directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin. Misiunea a fost deosebit de dificila, deoarece capsula Soyuz, ca si ISS, nu a fost conceputa pentru a suporta reparatii în timpul unor iesiri pe orbita. Vehiculul Soyuz este lipsit de rampe externe, care ar fi permis cosmonautilor sa se tina de ele în timp ce lucreaza în spatiu.