Google+

"Un razboi cu Rusia ar fi un dezastru pentru NATO". In cel mult 60 de ore, fortele lui Putin pot ocupa doua capitale europene

O simulare facuta de RAND Corporation, cel mai cunoscut institut de studii strategice din lume, arata ca un razboi cu Rusia ar putea avea un deznodamant trist pentru Alianta Nord-Atlantica, dar si pentru Romania.

 

In situatia actuala, NATO nu poate apara cu succes teritoriul celor mai expusi membri ai sai. Simularile noastre, facute de experti militari si civili, au aratat ca fortelor rusesti le va lua cel mult 60 de ore pentru a ajunge la intrarea in capitalele Estoniei si Letoniei, Tallinn si Riga. O astfel de infragere rapida va lasa NATO in fata unui numar limitat de optiuni, toate proaste”. Aceasta este concluzia analizei realizate de RAND Corporation, cel mai nmportantant institut de studii strategice din lume, cu un buget de 300 de milioane de dolari, 32 de laureati Nobel printre fostii sau actuali sai experti si guvernul american ca principal client. 

 

Analiza a pornit de la 2 intrebari: care ar fi consecintele daca Rusia ar decide ca vrea inapoi cele trei republici baltice, ex-URSS si in prezent membre NATO, si cum poate fi prevenit un asemenea scenariu? Expertii RAND considera ca aceasta este cea mai problematica zona de pe flancul estic al NATO. Iar simularile lor – „jocuri de razboi” desfasurate din vara lui 2014 pana in primavara lui 2015 si implicand specialisti militari si civili – au aratat ca o infrangere a fortelor occidentale este inevitabila. Si asta in conditiile in care scenariul a pornit de la ideea ca rusii nu au atacat fara avertizare, ci, dimpotriva, ca NATO a avut o saptamana in care sa se mobilizeze.

 

Citeste mai departe pe: INCONT.RO


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn