Un uragan de categoria a treia pe nume Michael se indreapta amenintator spre Golful Mexic, cu vant de 195 de kilometri pe ora si valuri uriase.

Publicat:10.10.2018, 07:02

Furtuna ar trebui sa ajunga pe uscat miercuri seara, amenintând direct nord-vestul Floridei.

Pe lânga Florida, este stare de urgenta în zone din Georgia si Alabama.

Oficialii americani nu au facut economie de cuvinte în încercarea de a fi luati în serios de populatie.

Rick Scott, guvernatorul Floridei: “Vreau sa fie clar: uraganul Michael e o furtuna monstruoasa, iar previziunile sunt din tot mai alarmante si suntem la 12 ore de impact. Am declarat stare de urgenta în 35 de comitate din Florida.”

Furtuna Michael ameninta aproape cinci sute de kilometri de zona de coasta - din Florida pâna în Alabama. Pentru nord-vestul Floridei ar putea fi primul uragan major dupa ani de zile în care nu s-au înregistrat astfel de fenomene extreme. Aceasta este si zona în care se fac cele mai multe pregatiri. 

“Mi-am pierdut casa la uraganul Opal, iar despre asta se crede ca o sa fie la fel de rau. Nu sunt nerabdatoare sa ajunga.”

Cei care stiu ca vor ramâne în case s-au grabit sa-si baricadeze locuintele si sa-si faca provizii. 

Jeffrey Byard, reprezentant FEMA: “Veti vedea distrugeri ale infrastructurii si pene de curent, iar serviciile obisnuite vor fi întrerupte.”

Si autoritatile din Alabama au declarat stare de urgenta în întreg statul. Iar populatia a fost îndemnata sa nu ignore avertismentele. 

“Fiti precauti si plecati. Puneti-va la adapost. O cladire poate fi reconstruita, dumneavoastra nu.”

Spre deosebire de Florence, uraganul Michael nu va zabovi deasupra coastei si sunt sanse ca totul sa se termine într-o zi.