Google+

Uraganul Irma va deveni furtuna tropicala. Stare de catastrofa naturala in Florida - VIDEO

Presedintele american Donald Trump a declarat starea de catastrofa naturala in Florida, duminica, permitand astfel deblocarea unor mijloace suplimentare in vederea ajutorarii peninsulei maturate de uriasul uragan Irma, relateaza AFP.

 

Patru milioane de oameni din Florida nu mai au curent electric, potrivit The Guardian. În cifre, acest lucru înseamnă 41% din populaţia statului american. 

 

Irma pierde din putere şi a fost retrogradat la uragan de categoria 1 din 5.

 

Vântul mai bate doar cu 135 km/h, iar meteorologii se aşteaptă să devină şi mai slab. 

 

Uraganul Irma a lovit Florida cu rafale de vânt care au atins 209 km/h.

 

Trump a anunţat că se va duce ”foarte repede” în Florida, în sud-estul Statelor Unite.

 

În noaptea de duminică spre luni străbătea coasta de vest a Floridei, răstrurnând palmieri, smulgând stîlpi electrici şi deversând ploi diluviene, afectând o zonă extrem de frecventată de turiştişi vulnerabilă la creşterea nivelului apelor.

 

”Irma ar urma să se îndrepte către nord-nord-vest în noaptea” de duminică spre luni, anunţă NHC.

 

Însoţit de rafale violente de vânt, de până la 155 de kilometri pe oră, uraganul urca pe coasta de vest a Floridei cu 22 de kilometri pe oră către nord, la ora 3.00 GMT (6.00, ora României), ameninţând oraşul Tampa, după ce a afectat sud-vestul peninsulei.

 

Uraganul Irma a atins uscatul prima oară duminică dimineaţa, cu rafale de vânt de 215 kilometri pe oră, ca uragan de categoria a 4-a, pe Keys, un mic arhipelag de insule aflate în largul Floridei continentale, cauzând pagube importante. El s-a îndreptat apoi către coastta de vest a statului, unde a atuns uscatul a doua oară duminică după-amiaza.

 

Irma a fost retrogradată ulterior la la categoria a 2-a pe o scală de cinci trepte, a anunţat Centrul americane la uraganelor (NHC).

 

După ce a trecut din nou pe deasupra oceanului, ea a atins din nou Florida duminică după-amiaza, la ora 19.35 GMT (22.35, ora României), de această dată la Marco Island, pe coasta de vest, cu rafale de vânt de 185 de kilometri pe oră -categoria a 3-a -, după care a fost retrogradată la categoria a 2-a.

 

”Irma va aduce rafale de vânt şi maree de furtună potenţială mortale pe Keys şi într-o vastă parte a centrului şi vestului Floridei în această (duminică)seara şi luni”, a avertizat NHC. Ar urma să devină luni, mai târziu, o furtună tropicală.

 

După ce a devstat mai multe insule în Caraibe şi a ucis 27 de oameni în această regiune, bilanţul Irmei a crescut în Florida cu trei victime, ucise în accidente rutiere sâmbătă şi duminică dimineaţa.

 

Preşedintele s-a felicitat pentru buna coordonare între diverse servicii de salvare federale şi autorităţi locale.

 

”Merg acum la o reuniune. Însă totul depinde de coordonare. Şi cred că suntem cu adevărat bine coordonaţi, atât de bine pe cât putem fi”, a mai declarat Donald Trump.

 

El a adus un omagiu Pazei de Coastă şi Agenţiei pentru situaţii de urgenţă (Fema).

 

Trump pare că a abordat cu multă energie acest aspect al muncii sale prezidenţiale.

 

El s-a dus în două rânduri în Texas, care s-a confruntat la sfârţitul lui august cu inundaţii catastrofale cauzate de uraganul Harvey şi a decis foarte rapid să declare starea de catastrofă naturală pentru a debloca ajutoare suplimentare.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn