Google+

Venetia, vazuta de moldoveni. Fa o scurta excursie prin orasul gondolelor

Venetia, vazuta de moldoveni. Fa o scurta excursie prin orasul gondolelor
Embed:

Destinatie turistica de vis pentru unii si un loc de munca sezonier pentru altii. Venetia ademeneste ca un magnet, in aceasta perioada, atat turistii dornici sa vada orasul gondolelor, cat si moldovenii care castiga un ban deservindu-i. Sa urmarim un reportaj realizat de colega noastra Elena Robu, care a cutreierat orasul pe apa.

 

Venetia este situata la 7 kilometri de peninsula in largul marii Adriatice. Pana aici am ajuns cu autobuzul insa se poate de venit cu trenul sau eventual cu masina. Insa doar pana la Piata di Roma. Mai departe, din cauza stradutelor inguste si a canalelor, accesul transportului nu e posibil asa ca putem explora orasul cu barca sau, daca vrem sa vedem arhitectura cladirilor, putem merge pe jos.

 

Majoritatea celor care ajung in Venetia nu rezista unei plimbari cu gondola, chiar daca pentru aceasta placere trebuie sa scoata din buzunar aproape o suta de euro. Gondolele plutest pe canalurile venetiene de prin anii 700. Orasul are exact 420 de gondolieri, care transmit tainele meseriei din tata in fiu. 

 

Noi am ales sa mergem pe jos. La un colt, cativa artisti ambulanti rasfatau trecatorii cu muzica clasica. La alt capat al strazii, o moldoveanca vinde inghetata. Are 24 de ani si este din Chisinau, iar de 3 ani lucreaza la Venetia. Nu am putut vorbi foarte multe deoarece se facuse coada la taraba cu inghetata. O familie de rusi vroia sa se indulceasca. 

 

Pe unul din cele 170 de canale din Venetia vasleste de zor si un moldovean. De 11 ani, el lucreaza pe o barca in orasul gondolelor. Cu barca Ghenadie a cutreierat toate cele 6 cartiere din Venetia si cele 110 insule. Combina turismul cu munca, spune el. 

 

Ghenadie ne-a dus cu barca pana la Piata San Marco, dupa care a plecat sa munceasca pana seara tarziu. 

 

In centrul Venetiei este dificil sa te deplasezi chiar si pe jos din cauza aglomeratiei. Oamenii roiesc ca albinele pe strazile inguste in cautarea unui suvenir pentru cei dragi. Simbolice sunt mastile. 

 

Piata San Marco este considerat cel mai frumos loc din Venetia. Aceasta este imensa si intotdeauna plina de turisti de diferite nationalitati, mai putini moldoveni. Pentru acestia Italia nu este o destinatie turistica, ci o tara unde au venit sa munceasca pentru a scapa de saracie.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn