Google+

Vineri 13: Motivele pentru care este considerata o zi ghinionista

Vineri 13 este unul dintre subiectele tematoare ale superstitiosilor. Adanc inradacinata in memoria colectiva, asocierea dintre doua elemente, care sunt recunoscute ca fiind ghinioniste, reprezinta ingredientele nefaste care ar distruge orice zi.

 

Ziua de vineri 13 nu este o invenţie a secolului XXI, ci se conturează în secolul trecut, inspirându-se din mitologii sau din istorie.

 

De la frică la inspiraţie


În ciuda fricii pe care o relevă, ziua de vineri 13 a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru o societate secreta din secolul al XIX-lea, un roman din secolul al XX-lea şi un film de groază.

 

Teama instaurată în rândurile oamenilor, i-au determinat pe cercetători să studieze fenomenul. Astfel, termenul de triskaidekaphobia descrie frica de această zi, bănuită a fi una a ghinioanelor, notează History.com.

 

Sursa fricilor referitoare la numărul 13


În ciuda faptului că nu se cunoaşte cu exactitate momentul istoric care a declanşat frica de numărul 13, se pare că ani la rând omenirea a privit cu reticienţă în direcţia acestei cifre.

 

În timp ce culturile occidentale au asociat istoric numărul 12 cu exhaustivitate, întrucât există 12 luni şi tot atâta semne zodiacale, 12 lucrări ale lui Hercule, 12 zei ai Olimpului şi 12 triburi din Israel, succesorul său 13 are o lungă istorie în semnul ghinionului.

 

Codul vechi al lui Hammurabi, de exemplu, a omis o lege a 13-a din lista sa de norme juridice. Deşi aceasta a fost probabil o eroare administrativă, oamenii superstiţioşi indică uneori acest lucru ca dovadă a asociaţiilor negative pe lungă durată ale lui 13.

 

Frica de numărul 13 a câştigat chiar şi un termen psihologic: triskaidekaphobia.

 

Simbolistica zilei vineri 13


Conform tradiţiei biblice, 13 oaspeţi au participat la Cina cea de Taină, ţinută joi. La cină a participat Isus împreună cu cei 12 apostoli ai săi, printre care şi Iuda, cel care avea să-l trădeze pe Isus. A doua zi, bineînţeles, a fost Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Isus, care a avut loc într-o zi de 13, notează History.

 

În plus, modul în care au fost aşezaţi apostolii la Cina cea de Taină a dat naştere la mai multe superstiţii creştine. Mulţi superstiţioşi susţin că imaginea aceea anticipează moarea.

 

Sursă de inspiraţie pentru o societate secretă


La sfârşitul secolului al XIX-lea, un american din New York, numit capitanul William Fowler (1827-1897), a încercat să înlăture stigmatul din jurul numărului 13. Astfel a înfiinţat o societate obscură exclusivă numit Clubul Treisprezece.

 

Grupul cina cu regularitate în ziua de 13 a lunii, în camera 13 din Knickerbocker Cottage. Înainte de şedinţă se servea o cină cu 13 feluri de mâncare. Pentru a ajunge în sala cu pricina, membrii treceau pe sub o scară şi pe lângă o inscripţie în latină “Morituri te Salutamus”,  “Aceia dintre noi care sunt pe punctul de a muri.”

 

Patru foşti preşedinţi americani, Chester A. Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison şi Theodore Roosevelt, s-au alăturat rândurile celor de la Thirteen Club, notează History.com.

 

Sursa: History.com


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn