Google+

Zeci de cazuri de agresiuni sexuale si in Suedia. Suspectii, in mare parte solicitanti de azil

Politia suedeza a recunoscut luni ca a tinut pentru ea informatiile despre zeci de agresiuni sexuale ce au avut loc la un festival de muzica si care au dus la arestari, in principal in randul strainilor, potrivit unui ziar, relateaza AFP.

 

Aceste dezvaluiri au avut loc dupa nemultumirea provocata de lentoarea cu care politia din orasul german Koln (vest) a facut publica amploarea violentelor comise in noaptea de Anul Nou, relateaza Agerpres.

 

In Suedia, 38 de agresiuni sexuale, dintre care doua violuri, au facut obiectul unor plangeri in timpul editiilor din 2014 si 2015 ale Festivalului We Are Sthlm, ce are loc la Stockholm in august si care este considerat drept cel mai mare din Europa pentru adolescenti.

 

Un purtator de cuvant al politiei suedeze, Varg Gyllander, contactat de AFP, a indicat intr-o prima etapa ca au avut loc aproape 100 de arestari, dar a spus mai tarziu ca numarul lor exact nu a fost stabilit. ''Ar fi trebuit desigur sa dezvaluim aceasta informatie. De ce nu s-a facut, nu stim pur si simplu'', a declarat el.

 

Dupa fiecare dintre cele doua editii ale festivalului, politia a afirmat ca ''au existat relativ putine delicte si persoane interpelate comparativ cu numarul de participanti'', a mai spus Gyllander. Nici o condamnare nu a fost pronuntata de atunci, potrivit politiei.

 

Dagens Nyheter, cotidianul prin intermediul caruia scandalul a fost facut public, a relatat ca presupusii agresori erau in majoritate solicitanti de azil minori neinsotiti. Ziarul a citat un raport al politiei privind una din cele doua editii (fara sa precizeze care) ce mentiona ca suspiciunile se refereau la un grup de circa cincizeci de adolescenti afgani.

 

''Sunt cuprins de o manie foarte puternica vazand cum femei tinere nu pot merge la un festival de muzica fara sa nu fie agatate, hartuite sexual si atacate'', a reactionat premierul Suediei, Stefan Lovfen, in fata presei la Stockholm.

 

Faptul ca politia nu a informat marele public este, in opinia sa, ''o problema de democratie pentru tara noastra''.

 

Directorul politiei nationale, Dan Eliasson, a dat asigurari intr-o conferinta de presa ca problema va face obiectul unei ''anchete interne'', susceptibila de a duce la sanctiuni. El nu a dezvaluit insa nimic in legatura cu derularea anchetei, estimand ca ''nu sunt usor de investigat'' fapte de aceasta natura, comise in mijlocul unei multimi dense. El a precizat ca, in general, politia ''incearca sa evite evocarea apartenentei etnice'' a suspectilor.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn