Ministrul britanic de Finante, Philip Hammond, a declarat ca, teoretic, este posibil ca toate zborurile intre Marea Britanie si UE sa fie suspendate pe 29 martie 2019, data la care Regatul iese din UE, daca "divortul" se finalizeaza fara un acord comercial, scrie The Telegraph.

Publicat:13.10.2017, 05:21


Ministrul a spus ca un astfel de scenariu este posibil în teorie, daca negocierile pentru Brexit se vor încheia fara niciun acord privind relatia viitoare dintre Marea Britanie si UE, dar ca “nimeni nu crede în mod serios” ca un astfel de lucru s-ar putea întâmpla.

“Teoretic, este posibil ca, în cazul în care nu se ajunge la nicio întelegere sa nu avem trafic aerian între Marea Britanie si UE pe 29 martie 2019. Dar nu cred ca cineva se gândeste serios ca se va ajunge aici. Sunt o serie de consecinte pe care trebuie sa le analizam si pentru care trebuie sa gasim solutii”, a explicat Hammond.

Comentariul ministrului a venit la o zi dupa ce Brian Strutton, secretar general al Asociatiei Pilotilor, a criticat în termeni mai duri posibilitatea ca Regatul sa paraseasca UE fara un acord comercial.

“Spre deosebire de alte sectoare, în aviatie nu exista o Organizatie Mondiala a Comertului sau alte reguli care sa se aplice în cazul în care nu va exista un acord cu UE. Companiile aeriene britanice s-ar putea gasi în imposibiliatea de a mai putea zbura, ceea ce este extrem de serios. Este o nebunie sa creada cineva ca un Brexit fara acord este altceva decât un dezastru pentru sectorul aviatiei din Marea Britanie”, a spus Strutton.

De asemenea, si seful Ryanair, Michael O’Leary, atragea atentia înca din luna martie ca “exista posibilitatea ca zborurile între Marea Britanie si tarile UE sa fie blocate, începând din martie 2019, daca nu va exista o întelegere bilaterala pe acest subiect”.

În ultima perioada, tot mai multe companii si patronate din Marea Britanie pun presiune pe Theresa May, careia îi cer sa vina cu clarificari legate de relatia comerciala pe care Londra o va avea cu Bruxelles-ul dupa martie 2019, când Marea Britanie paraseste oficial UE.

Între timp, la Londra se vorbeste tot mai des despre un eventual “Brexit dur”, împotmolirea negocierilor indicând faptul ca Marea Britanie va parasi UE fara un acord comercial.

Negociatorul sef la UE, Michel Barnier, a declara,t joi, dupa a cincea runda de discutii între cele doua parti, ca s-a ajuns la un blocaj.

Potrivit Sunday Telegraph, Guvernul de la Londra are deja un plan de a debloca miliarde de lire sterline pentru a se pregati pentru eventualitatea în care Mares Britanie paraseste blocul comunitar fara o întelegere comerciala. Tot mai multe voci de la Londra spun ca acest scenariu este foarte probabil, în conditiile în care dupa sase luni de negocieri nu s-a facut niciun progres semnificativ în divortul dintre Londra si Bruxelles.

Discutiile s-au împotmolit la cele mai importante subiecte – drepturile cetatenilor europeni în Marea Britanie, nota de plata pe care Londra trebuie sa o platesca si frontiera cu Irlandei cu Irlanda de Nord. În timp ce Theresa May sutine ca este pregatita sa treaca la urmatoarea etapa a negocerilor, Bruxelles-ul reclama lipsa unor masuri concrete din partea Londrei si spune ca nu va trece la discutarea unui acrod comercial înaintea celor trei probleme cheie.

Sutinatorii Brexitului spun ca daca Marea Britanie nu va ajunge la o întelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.

Un “Brexit dur” înseamna ca Marea Britanie nu va reusi sa ajunga la un acord comercial cu UE si va parasi piata unica, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia britanica din plin.