Google+

Ziua in care toate zborurile intre Marea Britanie si tarile UE ar putea fi suspendate

Ministrul britanic de Finante, Philip Hammond, a declarat ca, teoretic, este posibil ca toate zborurile intre Marea Britanie si UE sa fie suspendate pe 29 martie 2019, data la care Regatul iese din UE, daca “divortul” se finalizeaza fara un acord comercial, scrie The Telegraph.


Ministrul a spus că un astfel de scenariu este posibil în teorie, dacă negocierile pentru Brexit se vor încheia fără niciun acord privind relaţia viitoare dintre Marea Britanie şi UE, dar că “nimeni nu crede în mod serios” că un astfel de lucru s-ar putea întâmpla.

 

“Teoretic, este posibil ca, în cazul în care nu se ajunge la nicio înţelegere să nu avem trafic aerian între Marea Britanie şi UE pe 29 martie 2019. Dar nu cred că cineva se gândeşte serios că se va ajunge aici. Sunt o serie de consecinţe pe care trebuie să le analizăm şi pentru care trebuie să găsim soluţii”, a explicat Hammond.

 

Comentariul ministrului a venit la o zi după ce Brian Strutton, secretar general al Asociaţiei Piloţilor, a criticat în termeni mai duri posibilitatea ca Regatul să părăsească UE fără un acord comercial.

 

“Spre deosebire de alte sectoare, în aviaţie nu există o Organizaţie Mondială a Comerţului sau alte reguli care să se aplice în cazul în care nu va exista un acord cu UE. Companiile aeriene britanice s-ar putea găsi în imposibiliatea de a mai putea zbura, ceea ce este extrem de serios. Este o nebunie să creadă cineva că un Brexit fără acord este altceva decât un dezastru pentru sectorul aviaţiei din Marea Britanie”, a spus Strutton.

 

De asemenea, şi şeful Ryanair, Michael O’Leary, atrăgea atenţia încă din luna martie că “există posibilitatea ca zborurile între Marea Britanie şi ţările UE să fie blocate, începând din martie 2019, dacă nu va exista o înţelegere bilaterală pe acest subiect”.

 

În ultima perioadă, tot mai multe companii şi patronate din Marea Britanie pun presiune pe Theresa May, căreia îi cer să vină cu clarificări legate de relaţia comercială pe care Londra o va avea cu Bruxelles-ul după martie 2019, când Marea Britanie părăseşte oficial UE.

 

Între timp, la Londra se vorbeşte tot mai des despre un eventual “Brexit dur”, împotmolirea negocierilor indicând faptul că Marea Britanie va părăsi UE fără un acord comercial.

 

Negociatorul sef la UE, Michel Barnier, a declara,t joi, după a cincea rundă de discuţii între cele două părţi, că s-a ajuns la un blocaj.

 

Potrivit Sunday Telegraph, Guvernul de la Londra are deja un plan de a debloca miliarde de lire sterline pentru a se pregăti pentru eventualitatea în care Mares Britanie părăseşte blocul comunitar fără o înţelegere comercială. Tot mai multe voci de la Londra spun că acest scenariu este foarte probabil, în condiţiile în care după sase luni de negocieri nu s-a făcut niciun progres semnificativ în divorţul dintre Londra şi Bruxelles.

 

Discuţiile s-au împotmolit la cele mai importante subiecte – drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătescă şi frontiera cu Irlandei cu Irlanda de Nord. În timp ce Theresa May suţine că este pregătită să treacă la următoarea etapă a negocerilor, Bruxelles-ul reclamă lipsa unor măsuri concrete din partea Londrei şi spune că nu va trece la discutarea unui acrod comercial înaintea celor trei probleme cheie.

 

Suţinătorii Brexitului spun că dacă Marea Britanie nu va ajunge la o înţelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.

 

Un “Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va reuşi să ajungă la un acord comercial cu UE şi va părăsi piaţa unică, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia britanică din plin.


Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn