Un razboi nuclear devastator care ar putea duce la disparitia rasei umane ar putea fi provocat de inteligenta artificiala incepand cu anul 2040, avertizeaza un specialist din domeniul securitatii.

Publicat:26.04.2018, 07:21

Descoperirile care duc la dezvoltarea inteligenţei artificiale ar putea încuraja naţiunile sa ia în considerare riscuri apocaliptice cu arsenalele lor nucleare, a mai susţinut acesta.

În timpul Razboiului Rece, un concept numit ”distrugere reciproca asigurata” (MAD) a menţinut o pace neclara între superputeri. Ambele parţi ale conflictului au avut puţine stimulente pentru lansarea unui atac nuclear, pentru ca ar fi putut întâmpina represalii devastatoare care le-ar fi distrus.

Cu toate acestea, progresele înregistrate în segmentul inteligenţei artificiale ar putea demonstra faptul ca acest lucru nu mai este garantat, deschizând astfel potenţialul de a elimina capacitatea inamicului de a contracara atacul şi nu poate exista niciun fel de prevenire a unui astfel de atac.

Avertizarile au fost facute de organizaţia Rand, o organizaţie non-profit din Santa Monica, California, care face cercetari şi analize despre forţelor armate ale Statelor Unite asupra problemelor de politica mondiala.

Se spune ca, în deceniile urmatoare, progresele înregistrate de inteligenţa artificiala ar putea eroda capacitatea conceptului MAD de a controla naţiunile nucleare.

La fel ca în Razboiul Rece din anii 1940 şi 1950, fiecare parte a viitoarelor conflicte nucleare are motive sa se teama ca adversarul sau obţine o tehnologie superioara.

Îmbunataţirile aduse inteligenţei artificiale, combinate cu mai mulţi senzori şi date cu surse deschise, ar putea convinge ţarile ca capacitaţile lor nucleare sunt vulnerabile. Acest lucru, spune raportul, le poate determina sa ia masuri mai drastice pentru a ţine pasul cu ţari precum SUA.

Unii experţi se tem ca o dependenţa sporita faţa de inteligenţa artificiala ar putea duce la noi greşeli catastrofale”, susţine Andrew Lohn, co-autor şi inginer asociat organizaţiei Rand, potrivit Daily Mail.

Este posibil sa existe o presiune pentru a utiliza inteligenţa artificiala. Prin urmare, menţinerea stabilitaţii strategice în urmatoarele decenii poate fi extrem de dificila şi toate puterile nucleare trebuie sa participe la educarea instituţiilor pentru a limita riscul nuclear”, a mai explicat acesta.

Sursa: Daily Mail