Daca te intrebi cum afli daca esti spionat, raspunsul vine de la Edward Snowden, fostul colaborator NSA. El a starnit o adevarata revolutie cand a aratat ca agentia spiona oameni pe internet. SnoopSnitch este o aplicatie pentru cei care isi fac griji.

Publicat:13.04.2018, 07:32

Dezvaluirile lui Snowden au dus la o isterie în masa în ceea ce priveşte protecţia datelor personale. De la giganţi ca Facebook şi Yahoo la dezvoltatorii de aplicaţii şi producatorii de hardware, toţi au fost prinşi în mijlocul evenimentelor. De asemenea, s-au îngramadit sa ofere uneltele necesare protejarii informaţiilor utilizatorilor. Aşa ajungem la discuţia: cum afli daca eşti spionat?

Cei de la compania germana Security Research Labs au dezvoltat aplicaţia SnoopSnitch pentru Android ca sa vezi când eşti spionat. Spre deosebire de alte programe aparute dupa dezvaluirile despre NSA, SnoopSnitch nu mascheaza traficul de pe mobil şi nu încearca sa blocheze atacurile hackerilor.

Ce face aplicaţia care îţi permite sa afli daca eşti spionat

Aplicaţia SnoopSnitch îi avertizeaza pe utilizatori în cazul în care un hacker sau un angajat al vreunei agenţii de securitate încearca sa le intercepteze apelurile sau traficul de date. Practic, poate detecta daca cineva foloseşte sisteme de tip International Mobile Subscriber Identity (IMSI) sau vulnerabilitaţi ale sistemului Android ca sa spioneze un dispozitiv.

Sistemele IMSI, cunoscute şi sub numele de „stingray” (trad. – pisica de mare), sunt foarte folosite de catre hackeri sau agenţiile guvernamentale pentru a spiona. Le permit sa asculte apeluri private, sa citeasca SMS-uri sau sa localizeze utilizatorii, folosindu-se turnurile de semnal GSM.

Noua aplicaţie colecteaza şi analizeaza datele radio pentru a-i avertiza pe utilizatori în cazul în care conexiunea nu este sigura. Din pacate, nu toata lumea îşi va putea instala aplicaţia.

SnoopSnitch poate rula numai pe smartphone-urile rootate care ruleaza Android 4.1 (sau versiuni mai noi) şi care sunt echipate cu SoC-uri Qualcomm. O poţi descarca din Play Store daca telefonul întruneşte cerinţele de mai sus.