Google+

Orange Digital LAB, proiect inovativ pentru educatia digitala a tinerilor - VIDEO

Fundatia Orange contribuie la digitalizarea sistemului educational din Moldova. Dupa o investitie sustenabila in cele mai mari universitati din Moldova, prin crearea a noua cafenele WiFi, Fundatia Orange a finalizat cu succes amenajarea a 3 laboratoare digitale in colegiile cu profil IT. Orange Digital Labs reprezinta spatii cu un design special, amenajate in incinta institutiilor de invatamant, dotate cu computere performante, ecrane TV de ultima generatie si care pune la dispozitia utilizatorilor conexiune internet in banda larga si WiFi gratuit de la Orange Moldova. Startul proiectului a fost dat in anul 2015 iar beneficiarii proiectului sunt peste 6500 de elevi si profesori care impartasesc convingerea ca tehnologiile si inovatiile sunt indispensabile pentru un invatamant de calitate. Cel de-al 3-lea Orange Digital Lab, care finalizeaza proiectul, a fost inaugurat in incinta Centrului de Excelenta in Energetica si Electronica (fostul Colegiul Politehnic).


Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Digitalizarea schimbă existenţa şi percepţia modului de a trăi şi a lucra. Iată de ce, pentru noi este foarte important sa investim în perfecţionarea sistemului educaţional, care poate fi unul performant doar prin accesul la tehnologie. Suntem #1 în ţară la capitolul inovaţii şi acces la tehnologia 4G, iar prin acest proiect ne propunem să răspundem la solicitările actuale ale tinerei generaţii, internetul fiind o resursă nu doar necesară, dar indispensabilă pentru învăţământ. Implementarea unor astfel de proiecte ne permite să aducem valoare adăugată dezvoltării societăţii şi să facilităm viaţa de zi cu zi, prin utilizarea componentei digitale. Vom continua să oferim experienţe incomparabile în cea mai avansată reţea din Moldova – Orange 4G.”

 

“Orange Digital Lab” este unul din cele 4 proiecte aflate sub umbrela Orange Digital School, un program creat pentru a asigura în învăţământul din ţara noastră acces la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniu. Partenerul strategic al acestul program naţional dedicat educaţiei digitale este Ministerul Educaţiei.

 

Cristina Boaghi,  Viceministrul educaţiei: “Suntem siguri că acest laborator va ajuta instituţia de învăţământ să se apropie şi mai mult de nivelul de excelenţă dorit iar elevii şi profesorii vor avea şansa să exploreze lumea tehnologiilor şi să fie în pas cu inovaţiile din domeniul lor de specialitate. Din numele Ministerului Educaţiei aducem mulţumiri companiei Orange pentru susţinerea învăţământului din Republica Moldova, exemplu care merită a fi preluat şi dezvoltat şi de către alte companii din ţară”. 

 

Orange Digital LAB – laboratorul studenţilor şi profesorilor

 

Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu administraţiile instituţiilor de învăţământ profesional tehnic şi implementat de către Centrul de Informaţii Universitare. Administraţia colegiului a oferit spaţiu iar Fundaţia Orange a alocat resurse financiare pentru renovarea spaţiului, achiziţionarea echipamentului tehnic, a mobilierului şi a conceptului de design. La Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică din Chişinău peste 2500 de elevi şi profesori beneficiază de laboratorul inovativ.

 

Vasile VRÎNCEANU, Directorul Centrului de Excelenţă în Energetică şi Electronică: „Este un laborator de invidiat. Laboratorul digital va contribui la educarea tinerei generaţii şi implementarea tehnologiei informaţionale pentru viitorul acestui stat.”

 

 Vlada CERNEVSCHI, studentă în anul III: “Tehnologiile informaţionale sunt esenţiale pentru studiu şi putem veni aici pentru a insusi lucruri noi si sa devenim mai buni.”

 

Sergiu Amarfii, elev în anul IV: “Este un pas spre inovaţie şi foarte util pentru studenţi. Nu toţi îşi permit calculatoare performant iar aici vom putea lucra mut mai efficient şi productiv.”

 

Instituţiile beneficiare ale proiectului Orange Digital Lab sunt: Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale din Chişinău, Colegiul Politehnic din Bălţi şi Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică din Chişinău.

 

Sergiu POSTICĂ, Preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Orange Digital Lab este unul din cele 4 proiecte aflate sub umbrela Orange Digital School, un program naţional creat pentru a asigura în învăţământul din ţara noastră acces la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniu. Suntem foarte mândri că de la lansarea programului peste 80 de mii de studenţi şi profesori din Moldova au beneficiat de avantajele sale. Pe termen lung, acesta va contribui la ştergerea barierei digitale din învăţământ”.

 

Orange Digital Lab este implementat în parteneriat cu Centrul de Informaţii Universitare.

 

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Fundaţia Orange reprezintă un trend-setter în ţara noastră, care dezvoltă continuu proiecte inovative şi aduce componenta digitală în mai multe domenii de activitate, inclusiv în sistemul educaţional. Orange Digital Lab reprezintă un răspuns la solicitările actuale ale tinerei generaţii şi reprezintă un model de parteneriat de succes în vederea consolidării capacităţii de modernizare Viceministrul educaţiei a instituţiilor de învăţământ din Moldova.”

 

Despre Fundaţia Orange Moldova

 

Fundaţia Orange consideră că educaţia are un rol important în combaterea sărăciei, reducerea şomajului şi asigurarea creşterii economice durabile. Pentru a valorifica aceasta oportunitate FOM susţine facilitarea accesului tinerilor la resurse educaţionale adaptate exigenţelor tehnologice actuale, dezvoltarea competenţelor abilităţilor necesare unor buni profesionişti şi încurajează activităţile de cercetare ştiinţifică. În ultimii şase ani, Fundaţia Orange a reuşit realizarea a peste 60 de proiecte în domeniul educaţiei digitale, sănătăţii, culturii şi susţinerea persoanelor defavorizate, iar peste 300 de mii de oameni au beneficiat de ele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Acest articol este un produs comercial


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din IT
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn