Apple tocmai a devenit prima companie americana care a depasit valoarea de piata de un trilion de dolari, scrie BBC.

Publicat:03.08.2018, 05:30
Acţiunile gigantului IT au depaşit, joi, 207 dolari la bursa din New York, ceea ce dus capitalizarea companiei la peste un trilion de dolari.
Acţiunile au urcat cu 9% faţa de şedinţa de miercuri, pe fondul rezultatelor financiare peste aşteptari.
Din 1980, de când a fost listata pe bursa, acţiunile Apple au crescut cu 50.000%. În aceeaşi perioada, indicele S&P 500 a urcat cu aproape 2.000%.
Singura companie care a mai atins acest nivel al capitalizarii a fost gigantul chiez PetroChina, în 2007, când a fost listat la bursa, dar a coborât rapid sub el.
Apple anticipeaza pentru trimestrul al patrulea fiscal venituri de 60-62 miliarde de dolari, peste asteptarile analistilor, de 59,6 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters.
Producatorul iPhone lanseaza de obicei modele noi în septembrie, luna care include câteva zile din trimestrul patru. În luna septembrie a acestui an, analiştii anticipeaza lansarea unor modele cu ecrane de tipul celui cu care este dotat iPhone X, alaturi de alte functii.
Apple a vândut 41,3 milioane de iPhone-uri în trimestrul trei fiscal, cu o jumatate de milion mai putine decât asteptarile. Dar pretul mediu de vânzare a depasit asteptarile cu 30 de dolari, atingând 724 de dolari.
Si celelalte produse ale companiei au obtinut rezultate bune în trimestrul al treilea, inclusiv magazinul de aplicatii si cel de muzica. Analistii se mai asteapta ca Apple sa lanseze în curând un serviciu video, cu care sa concureze servicii precum Netflix si Prime, al Amazon.com.
Cu toate acestea, Apple a cazut pe locul al treilea în clasamentul celor mai mari producatori de telefoane inteligente în funcţie de vânzari, americanii fiind depaşiţi de chinezii de la Huawei.
Apple a început sa vânda computere în 1976, dar a dat lovitura în secolul 21, odata cu lansarea gadgeturilor personale iPod, în 2001, şi iPhone, în 2007. De atunci, gigantul IT a lansat 18 modele diferite de iPhone şi a vândut mai mult de 1,2 miliarde de telefoane în întreaga lume.
Pe lânga Apple, şi alte companii ar putea ajunge în acest an la o capitalizare de un trilion de dolari. Potrivit estimarilor realizate de banca Morgan Stanley, Microsoft şi Amazon ar putea depaşi şi ele aceasta valoare în viitorul apropiat.