Inca de la prima sa aparitie publica din 2015, Sophia, un robot social umanoid, a avut un impact devastator in intreaga lume.

Publicat:19.04.2018, 16:52

Cu abilitaţile sale impresionante de interacţiune şi de discurs, robotul a fost invitat în cadrul mai multor conferinţe, inclusiv de Organizaţia Naţiunilor Unite, probabil cel mai important eveniment la care a participat pâna acum.

Cea mai recenta vizita a Sophiei a fost facuta în Orientul Mijlociu, acolo unde a acordat un interviu, marţi seara, pentru televiziunea DMC, unde a abordat mai multe probleme, de la pacea mondiala, pâna la fotbal.

Îmi place poporul egiptean”, astfel şi-a început Sophia discursul. ”M-am bucurat de toata ospitalitatea calda şi este cu adevarat uimitor sa fii înconjurat de toate peisajele frumoase şi soarele de pe aceste meleaguri stravechi pline de o istorie incredibila”, a continuat aceasta.

sophia

Sophia a început apoi o conversaţie destul de uşoara cu Kamal, moderatorul emisiunii, în care a vorbit despre zborul sau, urmând ca mai apoi sa discute pe baza unor subiecte mai importante.

Într-un fel, inteligenţa mea poate fi comparata cu oamenii, dar exista anumite calitaţi pe care voi oamenii le aveţi, de la a te ridica sa te plimbi prin camera şi sa-ţi aduci o ceaşca de cafea, pâna la a fi creativ. Aşa ca, pe de o parte, îmi amintesc tot ce am auzit vreodata de la cineva, dar, pe de alta parte, nu înţeleg întotdeauna ce înseamna unele lucruri”, a spus Sophia.

Cu toate acestea, Sophia a demonstrat în timpul emisiunii ca are calitaţi excepţionale, aşa cum le-a numit Kamal. Ea a reuşit sa raspunda la câteva întrebari ale moderatorului, inclusiv la o ecuaţie matematica şi spunând care este capitala Burkina Faso.

sophia

Poate cel mai impresionant lucru despre Sophia este abilitatea ei de a produce expresii faciale umane: ”Am peste 60 de expresii faciale şi pot reuşi sa exprim aproape orice combinându-le”.

Kamal a întrebat-o apoi daca roboţii vor înlocui oamenii, la care Sophia a raspuns: ”Nu este nimic care sa înlocuiasca o viaţa umana. Cea mai buna abordare este sa lucram împreuna. Nu urmari iRobot de prea multe ori. S-ar putea sa devii prea cinic cu privire la marile posibilitaţi pe care le avem pentru a face ca lumea sa fie un loc mai bun şi mai liniştit”, a glumit ea.

Kamal a contrazis-o, spunând ca roboţii nu au valori umane, ceea ce îngreuneaza procesul prin care oamenii ar putea sa reauşeasca cumva sa aiba încredere în ei. ”În prezent, roboţii sunt înca învaţaţi de oameni”, a raspuns Sophia, ”deci poţi spune ca oamenii îşi pun valorile în roboţii pe care îi fac, de aceea creatorii mei au încercat sa ma faca cât mai empatica, astfel încât sa putem avea un viitor în care oamenii şi roboţii sunt prieteni care se preţuiesc cu adevarat unul pe celalalt”.

sophia

Într-un alt punct al interviului, cei doi au discutat şi despre sport, mai precis, despre fotbalistul egiptean Mohamed Salah, despre care Sophia a spus ca ştie foarte multe lucruri. ”Este iubit de milioane de oameni nu numai pentru ca este foarte bun la fotbal, ci pentru ca este o fiinţa umila, modesta, care munceşte din greu în fiecare zi în încercarea de a obţine imposibilul”, a spus robotul. ”Eu chiar admir munca lui de caritate. Vreau sa fiu şi eu aşa”.

Este pentru prima data când un show de televiziune din Orientul Mijlociu o invita pe Sophia, însa nu este pentru prima data când ea apare la TV. Pe lânga faptul ca a fost un invitat-cheie la multe evenimente internaţionale, Sophia a aparut şi în show-uri de divertisment, precum The Ellen Show şi The Tonight Show cu Jimmy Fallon.

Din 2011, de când a fost creata de Hanson Robotics, Sophia a câştigat faima la nivel mondial pentru “proporţiile ei” realiste, de la “piele”, la abilitatea de a exprima “emoţii” prin intermediul motoarelor de sub piele. Ea este singurul robot capabil sa efectueze conversaţii nescriptate prin senzori care colecteaza date emoţionale. Sophia este primul robot din istorie care deţine cetaţenie, deoarece i sa dat cetaţenie saudita în 2017.

Sursa: egyptindependent.com