Amnesty International a acuzat autoritatile din provincia argentiniana Tucuman de incalcarea drepturilor omului dupa ce o fetita de 11 ani violata de concubinul bunicii sale a nascut prin cezariana, la o luna dupa ce solicitase sa avorteze in mod legal.

Publicat:02.03.2019, 09:40

"A-i nega unei fete de 11 ani care a fost victima unui viol accesul legal la avort înseamna a-i încalca drepturile fundamentale”, a transmis Amnesty pe Twitter, relateaza Agerpres.

Avortul este interzis în Argentina, dar sunt permise întreruperile de sarcina în cazul în care aceasta este urmarea unui viol sau daca viata mamei este pusa în pericol. Fetita din Tucuman ”îndeplinea în mod clar criteriile”, a subliniat Amnesty.

"Atât fata, cât si mama ei si-au exprimat în mod clar si într-un interval rezonabil intentia de a întrerupe sarcina pentru a proteja sanatatea si viata tinerei", a precizat Amnesty International Argentina.

Dar de prima data când s-a dus la spital, la 19 saptamâni de sarcina, si pâna la operatia de cezariana "a întâlnit obstacol dupa obstacol, numai si numai cu scopul de a o priva de drepturi", a spus Erika Guevara Rosas, director pentru Americi la AI.

"A obliga o fata de 11 ani sa fie supusa la o cezariana de urgenta, care ar fi putut fi evitata, este o nedreptate si o cruzime ce provoaca unui copil daune psihologice si fizice care potrivit legislatiei internationale pot echivala cu tortura", a mentionat Guevara Rosas.

Marti seara, în a 23-a saptamâna de sarcina, fata a nascut prin cezariana un copil care cântareste doar 600 de grame si probabil nu va supravietui, a relatat El Pais.

"Era imposibil sa nasca natural întrucât corpul ei nu este suficient de dezvoltat", a declarat pentru ziarul Clarin unul dintre cei doi medici particulari care au operat-o.

Miercuri, responsabila pentru sanatate publica din Tucuman, Rossana Chahla, a insistat ca "sistemul de sanatate nu a împiedicat sau amânat în niciun fel o întrerupere de sarcina" în acest caz si ca mama fetei "se temea" de aceasta solutie.