Ideea democratilor ca judecatorii sa fie alesi de popor a ajuns sa fie dezbatuta in Parlament. Astazi, deputatii au dat unda verde elaborarii unui proiect de lege care sa explice cum ar arata aceasta procedura. Ideea a fost criticata cu inversunare de opozitie.

Publicat:11.10.2018, 11:44

Opozitia considera ca miscarea este una populista, electorala si irealizabila.

Bogdan TIRDEA, DEPUTAT PSRM: “Daca noi alegem judecatorii, ei pornesc in campanie electorala, nu? In campanie trebuiesc bani? Cine va achita aceste fonduri electorale? Vor achita tot acesti oligarhi, noi schimbam tanda pe manda.”

Lilian CARP, DEPUTAT PL: Bun si mai multi deputati au fost alesi pe liste de partid si pana la urma au fost cumparati.”

Vadim PISTRINCIUC, DEPUTAT PLDM: Ce o sa umble judecatorii sa dea cadouri, in conxtul electoral de astazi, asta e un nonsens total. Eu cred ca ei vor sa dreaga busuiocul ca toate reformele in justitie au esuat.”

Elena BODNARENCO, DEPUTAT PCRM: Ideea este furata de la Partidul Comunistilor. Ea a fost inclusa in platforma electorala a comunistilor din 2014 si noi propuneam atunci astfel sa fie numiti si magistratii Curtii Constitutionale.”

In ciuda comentariilor, democratii au reusit sa adune destule voturi ca sa dea start procesului de modificare a Constitutiei in acest sens. Astfel, o comisie parlamentara ar urma sa se ocupe de elaborarea unui proiect de lege care mai apoi sa ajunga tot in legislativ pentru votul final. Atunci, insa, guvernarea va avea nevoie de sustinerea a 67 de deputati.

Asa cere legea atunci cand este vorba de modificari in Constitutie. Unii parlamentari se arata destul de sceptici.

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: “ In loc de tusonca sa le propuna oamenilor hrisca, cum vedeti dvs asta? Cum va arata asta si ce o sa facem cu CSM?”

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD:Ne dorim sa dam in mainile poporului o parte din suveranitatea nationala. Ce tine de macaroane si astazi si ieri si maine raman in vigoare acele norme legale ce pregvad sanctiuni dure pt coruperea alegatorilor. Eu personal voi veghea ca dvs sa nu umblati cu macaroane prin Botanica.”

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: Cereti sa fie alesi pe circumscriptie. Cum va arata sisitemul judecatoresc dupa aceste modificari?”

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD:Sunt niste intrebari ipotetice, dar va asigur ca o sa preluam practica internationala.”

In prezent, magistratii judecatoriilor si cei ai Curtilor de Apel sunt numiti de Presedintele tarii, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.