Desi mai sunt peste 5 ani pana la terminarea ultimului mandat al lui Putin la Kremlin, sustinatorii sai nu i-au gasit un succesor.

Publicat:26.12.2018, 12:26

Presedintele parlamentului rus, Viaceaslav Volodin, a ridicat problema schimbarii constitutiei, în conditiile în care Vladimir Putin este la ultimul mandat potrivit legilor aflate în prezent în vigoare. Volodin a deschis subiectul marti, la o întâlnire cu liderul la Kremlin, scrie Moscow Times.

“Societatea îsi pune întrebari, stimate Vladimir Vladimirovici”, i-a spus Volodin. “Trebuie sa dam raspunsuri. Legea, chiar si legea fundamentala, nu e o dogma”.

Volodin a sugerat ca actuala Constitutie ar fi depasita si trebuie modificata “pentru a se adapta situatie actuale”. Raspunsul lui Putin nu a fost consemnat, dar tot în decembrie, presedintele rus a a declarat ca Constitutia “nu e un construct legal fosilizat ci un organism viu”. Si asta cu toate ca în martie, când a fost reales, Putin respingea ideea unui astfel de reforme, spunând ca nu poate conduce vesnic.

Analistii spun ca e foarte probabil ca la Kremlin sa se planuiasca modificarea Constitutiei, astfel ca Putin, care acum 66 de ani, sa poate sa ramâna  în functie si dupa 2024, când i se termina ultimul mandat.

Dezbaterea ar putea începe în 2020 si unul dintre scenariile sugerate este acela al reducerii puterilor prezidentiale - în schimbul transformarii mandatului lui Putin în unul pe viata.