Liderii G20 se intalnesc vineri si sambata la Buenos Aires, pentru un summit cu o agenda spinoasa. Comertul, incalzirea globala, migratia, sunt tot atatea subiecte care ii opun pe mai marii planetei.

Publicat:30.11.2018, 07:45

La toate acestea se adauga criza izbucnita recent între Rusia si Ucraina. Angela Merkel va lipsi de la deschiderea summitului.  Avionul oficial al cancelarului german a avut probleme tehnice si a aterizat joi noapte de urgenta la Koln.

Donald Trump, presedintele Statelor Unite: “O sa ma întâlnesc probabil cu presedintele Putin. Cred ca e un moment foarte bun sa avem aceasta întrevedere.”

Trump s-a razgândit la doar o ora dupa ce a facut aceasta declaratie. A scris pe Twitter ca cel mai bine ar fi sa anuleze întrevederea cu Vladimir Putin, întrucât rusii nu au eliberat cele trei vase ucrainene retinute la Kerci si nici pe marinarii de la bord. Pentru televiziunile din Rusia, schimbarea brusca de plan nu e mare scofala.

“Moscova nu a primit înca o informare oficiala, dar daca o va face, asta va însemna ca presedintele rus va avea la dispozitie câteva ore pentru întâlniri utile la G20”, au spus comentatorii.

Între acestea se va afla o întrevedere cu Angela Merkel. Cancelarul german a declarat, fara echivoc, ca Rusia e de vina pentru criza din Marea Neagra si ca va aborda subiectul cu presedintele Putin.

Agenda summitului e doldora de subiecte delicate.

Emmanuel Macron, presedintele Frantei: “Vom vorbi despre clima, guvernare globala, comert, munca, educatie, finantarea unei agriculturi durabile...”

Presedintele francez, printre primii oaspeti ajunsi la Buenos Aires, a dat de înteles ca ar vrea sa fie abordat si subiectul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Autoritatile argentiniene au luat masuri draconice de securitate, închizând zeci de strazi din jurul hotelurilor si salilor de conferinta unde se vor afla înaltii oaspeti. Sunt planificate si multe proteste antiglobalizare, iar la unul dintre ele va ajunge si uriasul bebelus portocaliu care are chipul presedintelui american si care a zburat la vizita lui Trump în Marea Britanie.

Pe Twitter-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!