Prim-ministrului britanic Theresa May i s-a recomandat sa stabileasca o data la care sa-si dea demisia in schimbul obtinerii sustinerii politice necesare trecerii cu succes prin parlamentul britanic a acordului de Brexit, relateaza Bussines Insider.

Publicat:27.11.2018, 12:38Recomandarea a venit din partea parlamentarilor pro-Brexit, atât laburisti, cât şi conservatori.

De altfel, Theresa May se confrunta cu o scadere a sustinerii inclusiv din partea propriului partid, în speta Partidul Conservator. Recent, acordul pentru Brexit facut de Theresa May cu UE a fost atacat recent chiar de catre unul dintre cei mai loiali oameni ai prim-ministrului, parlamentarul Michael Fallon.

Acesta a precizat ca acordul pentru Brexit înseamna “plata, parasirea si predarea votului nostru si a dreptului de veto fara niciun fel de angajament ferm cu privire la un comert lipsit de bariere”. De asemenea, Michael Fallon a caracterizat acordul drept ”sortit eşecului.”

Promisiunea de a demisiona în luna martie 2019, la scurt timp dupa producerea Brexitului, ar ajuta sa-i “pacifice” pe unii parlamentari conservatori, precum si pe unii ministri, ar fi precizat o sursa anonima pentru The Times, citata de Bussines Insider.

Nu în ultimul rând, o parte a Partidului Conservator condus de Theresa May nu ar fi renuntat nici pâna acum la ideea formarii unui acord comercial cu Uniunea Europeana dupa modelul celui dintre UE si Canada - denumit Acordul economic şi comercial cuprinzator (CETA). Acesta presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale dintre UE si Canada.

Ce s-ar putea întâmpla daca acordul pentru Brexit nu trece de parlamentul britanic

Presiunea la care este supusa prim-ministrul britanic vine într-un context în care înca este neclar daca acordul de Brexit facut recent cu Uniunea Europeana va trece cu succes de Parlament. În situatia în care acest lucru nu se va întâmpla, atunci negocierile cu UE ar trebui reluate.

Va fi, însa, putin probabil ca pâna pe 29 martie sa mai fie format un nou acord din cauza ca nu trebuie doar negociat, ci si trecut prin parlamentele tuturor celor 27 de state care ramân în UE pentru ratificare - proces ce necesita timp. Prin urmare, în situatia respingerii acordului de catre parlamentul britanic, posibilitatea unui Brexit fara acord ar creste foarte mult.