Google+

Ce se intampla daca iti lasi copiii mai multe ore pe zi cu ochii in telefon sau tableta. Avertismentele medicilor oftalmologi

Nu-i lasati pe copii sa stea numai in casa cu ochii in ecranul telefonului sau al tabletei. Riscurile sunt mari. Potrivit oftalmologilor, in Romania un copil din 5 are din aceasta cauza probleme de vedere.

 

In scurt timp, atrag atentia medicii, se instaleaza miopia, iar cei mici au nevoie de ochelari. Si este abia inceputul. Doamna Zaharia vine de 3 ori pe saptamana la oftalmolog cu fiul ei in varsta de 8 ani. In urma cu un an parintii i-au cumparat pustiului un telefon inteligent pe care nu mai vrea sa il lase din mana. Din pacate au aparut probleme de sanatate.

Corina Zaharia, parinte: "Se juca pe telefon multe ore si pe calculator. Reporter: Cat se joacaa Corina Zaharia, parinte: are uneori ore bune. Asta e pasiunea lor, in ziua de azi toti copiii se joaca la telefoane. Reporter: cand ii luati telefonul din mana el ce zilea Corina Zaharia, parinte: face scandal spune sa i-l dau inapoi"

Medicii spun ca folosirea prelungita a ecranelor mici poate da durere de cap, vedere dubla si stare de agitatie. Si acest baiat de 14 ani are deja neplaceri.

"Uite, distanta asta este. Tu ar trebui sa vezi normal la o distanta de 33 de centimetri. Asa ar trebui sa vezi clar"

Cornelia Cizmaru, parinte: "Incercam sa-i mai distragem atentia. Il mai scoatem afara...R Reporter: Se plange, il doare capul, i se inrosesc ochiia Cornelia Cizmaru, parinte: Cand face abuz, cand sta mai mult pe calculator da" Conf. dr. Camelia Bogdanici, medic oftalmolog: "Copilul sta foarte multe pe Facebook, fie ca trimite mesaje, apoi faptul ca invata foarte mult, copilul se plange de dureri de cap, de ochi, senzatie de corp strain, de nisip, ochiul se inroseste, nu mai vede clar, are senzatia de mancarime la ochi, clipeste foarte mult"

Potrivit unei statistici recente, 20% dintre copii ar trebui dusi de urgenta la oftalmolog. Specialistii spun ca parintii ar trebui sa limiteze accesul celor mici la tablete ori telefoane mobile pana la cel mult o ora pe zi. In caz contrar, copiii pot dezvolta afectiuni ale ochilor care ii vor urmari apoi toata viata. In cazul adultilor care stau mult in fata calculatoarului, medicii recomanda pauze din 45 in 45 de minute si purtarea unor ochelari cu protectie pentru monitoare.

 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Sanatate

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn