Google+

Statul finanteaza fertilizarea in vitro doar pe hartie, iar la privat, procedura costa minim 35.000 de lei. Desi legea e in vigoare, nimeni nu a beneficiat de procedura, din lipsa banilor - VIDEO

Statul finanteaza fertilizarea in vitro doar pe hartie, iar la privat, procedura costa minim 35.000 de lei. Desi legea e in vigoare, nimeni nu a beneficiat de procedura, din lipsa banilor - VIDEO
Embed:

Mai nou, statul finanteaza fertilizarea in vitro, doar ca deocamdata doar pe hartie. Un document elaborat de ministerul Sanatatii prevede ca femeile care nu pot concepe pe cale naturala pot beneficia de o procedura de fertilizare in vitro platita din buget. La privat, procedura costa cel putin 35 de mii de lei. Desi legea e in vigoare de 3 ani, pana acum nimeni nu a beneficiat de o astfel de procedura. Motivul- lipsa banilor.

 

La Centrul de Sanatatea Reproducerii, care activeaza in cadrul Centrului Mamei si a Copilului, totul este pregatit. Aici a fost alocat un spatiu pentru procedurile de fertilizare in vitro si au fost instruiti specialistii. Mai ramane sa fie cumparat o parte din echipamentul medical.


Mihail STRATILA, DIRECTOR CENTRUL DE SANATATEA REPRODUCERII: “In aceasta camera ea vine si se pregateste si trece in urmatorul compartiment unde se face punctia pentru prelevarea ovulelor.”


Potrivit legii privind Sanatatea Reproducerii, Casa Nationala de Asigurari in Medicina se angajeaza sa finanteze o singura fertilizare in vitro, in baza politei medicale, pentru femeile care au un venit lunar cu 50 la suta mai mic decat salariul mediu. Cei de la Centru de Sanatatea Reproducerii spun ca au facut calcule si au ajuns la concluzia ca statul ar trebui sa aloce in jur de 50 de mii de lei pentru o singura procedura de fertilizare in vitro.

 

Mihail STRATILA, DIRECTOR CENTRUL DE SANATATEA REPRODUCERII: “500 de femei ar putea sa corespunda acestor rigori. Noi deja am facut calculele si credem ca se va reusi.”


Serviciul insa nu va fi disponibil inca multa vreme. Ministerul Sanatatii spune ca nici in 2016 femeile nu vor putea beneficia de fertilizare gratis.
“legea este din 2012. de ce nu s-a facut in 2013, '14, nu pot sa va spun. sunt costuri pe care noi nu le putem sa identificam acoperirea acestora pentru 2016. Asta nu inseamna ca nu vom cauta resurse suplimentare.” 


Potrivit specialistilor, intre 500 si 1000 de cupluri recurg la fertilizare in vitro, apeland la clinici din Chisinau sau de peste hotare. De multe ori e nevoie de cateva incercari pentru ca femeile sa ramana insarcinate. In Moldova, avem cateva clinici private care fac fertilizare in vitro, costul unei singure proceduri se ridica pana la 35 de mii de lei, in pret nu sunt incluse si medicamentele care sunt si ele destul de costisitoare.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Sanatate

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn