Decizie controversata a guvernului de la Copenhaga.

Publicat:04.12.2018, 12:14

Danemarca intentioneaza sa îi gazduiasca pe imigrantii nedoriti într-un loc extrem de neprimitor - o insula mica si greu accesibila, unde se afla în prezent laboratoarele, grajdurile si crematoriul unui centru pentru cercetarea bolilor contagioase la animale, a relatat luni cotidianul american New York Times în editia sa online.

Si pentru ca mesajul sa fie si mai clar, unul din cele doua feriboturi care asigura transportul spre insula se numeste ‘Virus’, adauga publicatia.

“Nu sunt doriti în Danemarca, si vor simti acest lucru”, a scris pe Facebook ministrul pentru imigratie, Inger Stojberg.

Vineri, guvernul de centru-dreapta si Partidul Popular Danez, de dreapta, au anuntat un acord pentru gazduirea a pâna la 100 de persoane pe insula Lindholm - straini care au fost condamnati pentru diverse infractiuni si solicitanti de azil carora li s-a respins cererea si care nu mai pot fi trimisi înapoi în tarile lor de origine.

Cu o suprafata de circa sapte hectare, insula, situata într-un mic golf din Marea Baltica, se afla la circa 3,2 kilometri de cea mai apropiata coasta, iar serviciul de feribot functioneaza ocazional. Strainii vor fi obligati sa se prezinte zilnic la centrul administrativ din insula, pentru ca în caz contrar risca închisoarea.

“Vom reduce numarul de plecari cu feribotul cât mai mult posibil”, a declarat la TV 2 responsabilul pentru imigratie al Partidului Popular Danez, Martin Henriksen. ”Îl vom face cât mai dificil si cât mai scump cu putinta”, a adaugat el.

Conform întelegerii, circa 115 milioane de dolari vor fi alocate în urmatorii patru ani pentru centrele de imigranti din insula, care ar urma sa se deschida în 2021.

Ministrul finantelor, Kristian Jensen, care a condus negocierile, a spus ca insula nu este o închisoare, dar a adaugat ca cine este trimis acolo va trebui sa si doarma acolo.

Louise Holck, director executiv adjunct al Institutului Danez pentru Drepturile Omului, a spus ca organizatia sa va monitoriza ”îndeaproape” situatia pentru a vedea daca sunt încalcate obligatiile internationale asumate de Danemarca.

Acordul a fost semnat ca parte a negocierilor anuale privind bugetul. În fiecare an, Partidul Popular Danez cere restrictii asupra imigrantilor sau refugiatilor în schimbul voturilor sale pentru buget.

În Danemarca, la fel ca în multe parti din Europa, valul de imigratie din 2015 si 2016 dinspre Orientul Mijlociu si Africa a dus la dezvoltarea miscarilor si ideilor populiste, noteaza New York Times. Guvernul a promis ca va împinge legea migratiei pâna la limitele conventiilor internationale privind drepturile omului.

Sursa: iStock