Google+

Un elev de 13 ani a murit, dupa ce a fost batut de un profesor

Sperius Eradius, un baiat in varsta de 13 ani din Tanzania, a murit in urma cu o saptamana, dupa ce a fost batut de unul dintre profesorii sai, la o scoala din provincia Kagera.El a fost pedepsit după ce a fost acuzat că ar fi furat de la un alt profesor.

 

Moartea copilului a stârnit revolte în spaţiul public, astfel că activiştii susţin că minorii din ţară sunt supuşi unor pedepse violente şi degradante. Ca urmare a acestei tragedii, ministrul Sănătăţii din Tanzania a început o anchetă. Totodată, presa locală a relatat că doi profesori au fost puşi sub acuzare pentru crimă, informează The Guardian.

 

„Nu putem aştepta. Copiii au drepturi. Nu putem aştepta ca ei să moară ca să schimbăm ceva. Avem nevoie de deschidere politică. Autorităţile trebuie să preia frâiele”, a declarat Sonia Vohito, coordonatoare a Iniţiativei Globale privind abolirea pedepselor corporale.

 

Totodată, o asociaţie a femeilor din Tanzania speră că acest caz va duce la stoparea violenţelor în şcoli, dând exemple de indicente similare în care copiii au suferit bătăi umilitoare. În 2016, patru profesori ar fi forţat o fată să îşi dea jos lenjeria intimă, după care ar fi fost biciuită.

 

Tanzania este una dintre puţinele ţări unde pedeapsa corporală nu este pedepsită în niciun context. Mai mult, preşedintele John Magufuli a declarat în mod public că susţine biciuirea copiilor.

 

Profesorilor le este permis să lovească de maximum patru ori un copil cu o nuia uşoară, flexibilă, fie peste mâini sau la fun, în timp ce elevele trebuie să fie pedepsite doar de profesoare. Toate pedepsele sunt înregistrate, însă profesorii ignoră aceste reguli.

 

„Asta a dus la o serie de incidente în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului şi îi face pe copii să nu mai beneficieze de dreptul la educaţie. Şcoala ar trebui să fie un loc foarte sigur pentru elevi, unde să se bucure de dreptul fundamental la educaţie”, au precizat într-un comunicat reprezentanţii Centrului Legal şi pentru Drepturile Omului.

 

Potrivit Human Rights Watch, copiii sunt pedepsiţi pentru că întârzie la cursuri, deşi de multe ori sunt nevoiţi să meargă ore în şir până ajung la şcoală.

 

„Această ţară nu poate avea o lege care permite pedeapsa corporală, dar care în acelaşi timp susţine că doreşte să încheie violenţa împotriva copiilor”, a spus Sonia Vohito.

 

Sursa: The Guardian


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Socant

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn