Google+

Afacere de succes. Nucile unui fermier din Soroca vor lua drumul spre Orientul Mijlociu: "Muncim si suntem multumiti" - VIDEO

Afacere de succes. Nucile unui fermier din Soroca vor lua drumul spre Orientul Mijlociu: "Muncim si suntem multumiti" - VIDEO
Embed:

Toamna se numara... nucile. In livezile din tara e forfota mare, iar agricultorii roiesc de cu zori pentru a-si strange roada. Dupa ce sunt culese, nucile ajung la fabrica, unde sunt sparte, apoi ambalate cum se cuvine si exportate. Un fermier din Soroca se bucura de o recola bogata in acest an si spune ca nucile sale vor ajunge si in Orientul Mijlociu.

 

Victor Gutu si-a inceput afacerea acum 15 ani, cand si-a plantat prima sa livada de nuci. Aceasta se intinde pe o suprafata de aproape 800 de hectare, in care a investit multa munca si suflet. Regrete nu are pentru ca afacerea ii merge bine.

 

Victor GUTU, AGRICULTOR: “Anul acesta livada a rodit foarte bine, deci roada este in jur de o toana 700 la hectar.”

 

Are in livada mai multe soiuri, iar cel mai roditor este – Cazacu. Acesta nu este pretentios fata de conditiile climaterice, iar fructul este mai dulce.

 

Victor GUTU, AGRICULTOR: “Consider ca in anul opt este o roada foarte buna, dar sunt alte soiuri, care primavara din cauza temperaturilor inalte, nu s-a petrecut polinizare si nu au asa o roada buna.”

 

In livada fermierului nucile sunt scuturate cu tractorul, iar mai multi muncitori le strang de pe jos. Barbatul spune ca are de gand sa modifice metoda.

 

Victor GUTU, AGRICULTOR: “Pe parcurs vom procura combine de recoltat, dar inainte trebuie sa aducem terenul ca sa fie pregatit pentru recoltarea mecanizata.”

 

In jur de 150 de oameni lucreaza de dimineata pana seara pentru a aduna nucile de pe camp. Ei sunt bucurosi ca pot face astfel un ban.

 

“Nu-i lucru permanent, maine finalizam si asteptam pana la primavara cu mana in solduri. Pana acum bateau barbatii nucile si femeile le strangeau.”

 

“Lucram, noi suntem multumiti ca si asa nu-i de lucru.”

 

“Nu-i asa mare greutate, dar stam toata ziua cu capul in jos, noi suntem in varsta. Suntem obijduiti ca putin ne plateste.”

 

Mai mult de jumatate din roada obtinuta este exportata peste hotare. Miezul de nuca se vinde bine in Italia, Spania, Germania, dar si cateva tari din Orientul Mijlociu, sustine barbatul.

 

Victor GUTU, AGRICULTOR: “Este folosita in toata lume. Nuca este un produs care poate fi pastrat si realizat in toate tarile.”

 

 Acum, cand afacerea la care a lucrat mult ii aduce si un venit bunicel, Victor vrea sa deschida inca o fabrica, unde va prelucra miezul de nuca.

 

Victor GUTU, AGRICULTOR: “Speram ca intr-o luna doua vom finisa a doua fabrica care va fi de spart nuca, de ambalare, de sortare, care ne va piermite sa fim pe o piata mai larga.”

 

Potrivit Ministerului Agriculturii, in acest an se asteapta ca roada fie destul de buna.

 

Vasile ŞARBAN, ŞEFUL DIRECȚIEI POLITICI DE PRODUCȚIE, MINISTERUL AGRICULTURII: “Conform prognozelor, in acest an recolta medie la hectar va fi echivalent cu cea a anului trecut in jur de 18,5 mii tone. ”

 

In prezent, in Moldova sunt plantate aproape 30 de mii hectare de nuc.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn