Google+

Asta ati mai vazut doar in filme! In curand, toate podgoriile din Republica Moldova vor fi supravegheate cu... drona: specialistii spun ca astfel vor stabili mai usor daca vita de vie este afectata de vreo epidemie - VIDEO

Asta ati mai vazut doar in filme! In curand, toate podgoriile din Republica Moldova vor fi supravegheate cu... drona: specialistii spun ca astfel vor stabili mai usor daca vita de vie este afectata de vreo epidemie - VIDEO
Embed:

Incet, dar sigur, dronele isi fac loc si in ... agricultura. In curand, toti strugurii moldovenesti vor fi supravegheati de la inaltime ...cu o drona. Asa specialistii vor sa depisteze bolile la vita-de-vie. Astfel, pe aparatul de zbor va fi instalata o camera, care va transmite in timp real starea podgoriilor. Acest lux, insa, i-a costat pe autoritatile de la noi peste 50 de mii de euro.

 

Gheorghe ARPENTIN, DIRECTOR OFICIUL NATIONAL AL VIEI SI VINULUI: “Cand o vita de vie se imbolnaveste, cum la om se schimba temperatura sau se schimba culoarea la fata, vita de vie isi schimba culorile la vita de vie.”

 

Este vorba de o drona, pe care Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului National al Viei si Vinului, o numeste ultimul strigat al stiintei. Camera instalata are detectori minune, inspirati din tehnologiile NASA, care permit detectarea epidemiilor. Imaginile descarcate sunt trecute printr-un program care analizeaza detaliat fiecare centimetru patrat.

 

Gheorghe ARPENTIN, DIRECTOR OFICIUL NATIONAL AL VIEI SI VINULUI: “Si o sa avem o cartografiere a parcelelor de vita de vie pana la butuc. Se va spune ca iata butucul asta e bolnav si se coloreaza in rosu sau butucul asta are simptome, ca poate sa fie bolnav. “

 

Dispozitivul pentru care s-au cheltuit 50 de mii de euro este mult mai eficient si rapid. Drona deja zboara deasupra a 30 de ha din tara, iar dupa – datele vor fi trimise in Canada pentru prelucrare.

 

Gheorghe ARPENTIN, DIRECTOR OFICIUL NATIONAL AL VIEI SI VINULUI: “Un om poate sa faca pe zi un hectar. Asta face intr-o ora 5 ha.”

 

Dupa ce noua metoda va fi validata, autorii proiectului vor sa mai procure alte doua drone pentru a fi luate la ochi cele peste 114 mii de hectare de vita de vie din Moldova. Primele rezultate ar urma sa apara in luna noiembrie. La finantarea proiectului pilot a participat si agentia americana pentru dezvoltare internationala din Moldova.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn