Google+

Parlamentul - considerat cea mai corupta institutie, iar 91 la suta dintre respondenti spun ca Republica Moldova este guvernata in interesul unor grupuri, si nu a cetatenilor. Sondaj IRI - VIDEO

Parlamentul - considerat cea mai corupta institutie, iar 91 la suta dintre respondenti spun ca Republica Moldova este guvernata in interesul unor grupuri, si nu a cetatenilor. Sondaj IRI - VIDEO
Embed:

Fiecare al treilea moldovean considera parlamentul cea mai corupta institutie din tara, potrivit sondajului comandat de americani. Totodata, 9 din 10 respondenti spun ca tara noastra este guvernata in interesul unui grup mic de persoane. Studiul scoate la iveala ca din 2004 incoace problema coruptiei framanta tot mai multi cetateni, iar statul s-ar face vinovat pentru faptul ca ne rezolvam problemele prin mita.

 

90 la suta din respondenti, cu 10 puncte procentuale mai mult decat anul trecut, cred ca Moldova este condusa in interesul unui grup de oameni.

 

Unde corupţia este prezentă?

Parlament – 30%

Servicii publice – 22%

Guvern – 10%

Business – 9%

Sistemul Judiciar – 9%

Partide – 7%

Preşedinţie – 4%

Oficii locale – 3%

Altele – 4%

NS/NR – 3%

 

In acelasi timp, 30 la suta din respondenti spun ca in legislativ infloreste coruptia. O cincime crede ca in spitale sau scoli nu se trece fara mita. Spaga ar mai functiona in executiv, business sau justitie, sustine a zecea parte din cei chestionati. Cu o cota de doar 4 la suta, presedintia ar fi cea mai incoruptibila institutie in stat.


Datele colectate de Magenta Consulting mai arata ca cetatenii au dat bani sau cadouri in special angajatilor medicali, in schimbul unor favoruri. 

 

Cui i-aţi dat mită pentru a primi în schimb un serviciu?

 

Angajaţi medicali – 72%

Învăţători – 23%

Poliţie – 14%

Inspectori de patrulare – 5%

Administraţia publică locală – 5%

Grădiniţe – 4%

Funcţionari publici – 1%

Organele de control ale frontierei – 1%

Justiţie – 1%

Inspector fiscal – 1%

Altele – 6%

NŞ/NR – 6%

 

Fiecare al saptelea respondent a afirmat ca a platit doctorilor pentru a obtine beneficii. Corupti sunt si invatatorii. 23 la suta din moldoveni au dat spaga profesorilor, iar 14 procente -  politistilor. Inspectorii de patrulare fac parte si ei din aceeasi lista, cu o cota de 5%. Functionarii publici, cei din justitie sau inspectorii fiscali sunt considerati mai putin corupti.

 

Analiza facuta de americani scoate la iveala ca banii sunt principala preocupare a cetatenilor.

 

Care sunt cele mai importante probleme cu care vă confruntaţi?

Salariul mic – 50%

Şomaj – 16%

Probleme medicale – 12%

Emigrarea – 8%

Facturi scumpe la utilităţi – 7%

Preţurile ridicate – 6%

Lipsa lemnelor pentru foc – 4%

Servicii medicale proaste – 4%

Singurătate – 3%

Sărăcia – 3%

Asistenţă medicală săracă – 3%

Lipsa rezervei de apă – 3%

 

Jumatate din ei se plang pe salariul mic, 16 la suta spun ca nu isi gasesc un loc de munca, iar facturile mari la serviciile comunale si preturile ridicate ar da batai de cap pentru cel putin 6 procente din moldoveni. Respondentii se mai confrunta cu servicii medicale proaste si lipsa de apa potabila.

 

Lucrurile din Moldova merg într-o direcţie bună sau proastă?

 

 martie 2017   

octombrie 2017

Direcţie greşită   62%              78%

Direcţie corectă   32%              16%

 

In ultima jumatate de an, numarul persoanelor care cred ca tara o ia intr-o directie gresita a crescut cu 15 la suta, in detrimentul celor care spun ca parcursul Moldovei este unul corect.

 

Dacă Moldova ar putea să adere la o singură uniune economică internaţională, care ar fi aceasta?

Uniunea Europeană  49%

Uniunea vamală/Euroasiatică 38%

 

Asta in conditiile in care jumatate din moldoveni si-ar dori sa aderam la Uniunea Europeana. La o diferenta de 10 procente se afla persoanele care vad viitorul tarii in Uniunea Euroasiatica. 

Studiul a fost efectuat din bani americani, pe un esantion de 1500 de persoane si are o marja de eroare de 2,5 la suta.

 

Sondajul a fost comandat de Center for Insights in Survey Research, coordonat de Baltic Surveys\The Gallup Organization, realizat, pe teren, de Magenta Consultig si finantat USAID. 

 

Sondajul a fost elaborat pe un esantion de 1 514 de persoane, in perioada 23 septembrie - 17 octombrie. Marja de eroare e de 2.5%.

 

91 la suta dintre respondenti spun ca cei care guverneaza tara actioneaza in interesul unor grupuri, si nu a cetatenilor.

 

 

 

36 la suta dintre respondenti spun ca lipsa controlui guvernamental si de supraveghere este principala cauza a coruptiei in Moldova.

 

 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn