Locuitorii capitalei isi vor putea incarca telefoanele mobile in strada. Primaria isi propune sa instaleze de anul viitor doi arbori solari in Chisinau, care vor capta energia solara si o vor transforma in energie electrica. Deocamdata, insa, nu a fost ales un loc unde sa fie amenajate aceste statii, asa ca orasenii sunt indemnati sa vina cu idei.

Publicat:12.11.2018, 11:14

Astfel de statii de incarcare a dispozitivelor mobile ar urma sa fie instalate in capitala. Doua la numar. Trecatorii se vor putea aseza la umbra panourilor fotovoltaice si prinde wifi gratuit, datorita energiei solare captate si transformate in energie electrica. Sculptura ecologica este deocamdata un concept, dar primaria incearca deja sa identifice doua locuri unde sa le puna.

Ruslan CODREANU, PRIMARUL INTERIMAR AL CAPITALEI:Trebuie sa fie un loc deschis, cel putin 200 m2, cu o suprafata solida si necesita un perimetru de instalare de, cel putin, 4 metri. Trebuie sa fie un loc public accesibil si cu flux de oameni care sa beneficieze de oportunitatile oferite de instalatia solara.”

Propunerile oamenilor vor fi colectate la primarie, iar in doua luni, aceste instalatii ar urma sa devina realitate. Proiectul este realizat impreuna cu Programul de Dezvoltare a Natiunilor Unite. Primaria nu cheltuie niciun ban. Un arbore solar costa in medie 25 de mii de euro.