Drumul spre scoala nu mai este un chin pentru 413 copii, care merg la cele 20 de institutii, transformate ca sa corespunda nevoilor lor. La intrare au fost construite rampe, iar pe coridoare au aparut bare de care sa se sprijine. Mai mult veceurile din curte s-au mutat in interior.

Publicat:29.01.2018, 18:46

Diana este eleva in clasa a doua, iar din cauza deficientilor locomotorii se misca destul de greu. Acum sprijinindu-se de barele de sustinere eleva se poate deplasa prin toata scoala.  

Dorina CALUGHER, CADRU DIDACTIC DE SPRIJIN: “La scoala nu se poate deplasa asa de mult, vine dupa posibilitate cand mama o poate aduce cu caruciorul.”

Liceul din Satul Susleni, Orhei este frecventat de 400 de copii. 20 dintre acestia sunt cu dizabilitati. In ultimii trei ani, institutia a fost adaptata pentru elevii cu nevoi speciale, astfel ca nu mai este un chin pentru ei sa se deplaseze prin cladire, iar veceul din curte a fost amenajat in interior.

Dorina CALUGHER, CADRU DIDACTIC DE SPRIJIN: “S-a construit rampa de acces la intrare in istitutie la intrare in blocul alimentar. Un mare beneficiu este construirea blocurilor sanitare pentru toti copii.”

Pe Andrei l-am intalnit la Centrul de Resurse pentru Educatia Incluziva din cadrul liceului. Aici copiii lucreaza cu psihologul si logopedul.

“Eu colorez un desen care reprezinta o familie care impodibeste bradul impreuna.”

“Pregatesc o compozitie iarna.”

Svetlana JOSAN, CADRUL DIDACTIC DE SPRIJIN: “Ii ajut ca sa dezvolte vorbirea, creativitatea lucrul cu mainele, activitatea motorie.”

Liceul din Susleni este unul dintre cele 20, care au fost adaptate pentru copiii cu dizabilitati.

Liuba CUZNETOV, DIRECTOR-ADJUNCT FOND INVESTITII:Avem copii cu diferite cerinte educationale, cu auz mai slab, s-a lucrat pe   dezvoltarea capacitarii cadrului didactic sa fie capabil sa lucreze cu copii.”

Printre copii cu dizabilitati care merg acum bucurosi la scoala este si Andrea. Ea invata la liceul din Balatina, Glodeni, care de asemenea a fost amenajat pentru elevii cu nevoi speciale.

“Ma deplasez bine, merg la cantina, sociealizez cu prietenii. Au fost create multe conditii.”

 Proiectul de integrare a copiilor cu dizabilitati in scolile generale a costat peste 2 milioane de dolari. Proiectul a fost finantat de Ambasada Japoniei la Chisinau si Banca Mondiala.