Google+

Dupa o pauza de zece ani, in Moldova a fost reluat transplantul de rinichi de la donatori neinruditi

Dupa o pauza de zece ani, in Moldova a fost reluat transplantul de rinichi de la donatori neinruditi
Embed:

Dupa o pauza de zece ani, in Moldova a fost reluat transplantul de rinichi de la donatori neinruditi. Un barbat, in varsta de 32 de ani, a fost operat la Spitalul Republican de o echipa condusa de un profesor belgian. Pacientul a primit un rinichi de la prietenul sau. Ambii se simt bine.

 

Pacientul este din capitala si astepta sa fie operat inca din 2010. Insa pana acum pentru el nu se gasea un donator compatibil. Intr-un final, prietenul sau de 24 de ani s-a oferit sa-i dea un rinichi. Asa ca peste un deceniu este reluata practica transpantului renal de la donatori neinruditi.

 

Barbatul a fost operat de o echipa formata din sase chirurgi moldoveni, in frunte cu un profesor din Belgia. Acestia i-au mai facut transplant unei femeie de 46 de ani din Balti. Ea a primit rinichiul de la mama sa si a fost deja deconectata de la aparate.

 

Medicii spun ca donatorii vor ramane in spital inca 8 zile, iar ceilalti doi pacienti - cel putin 3 saptamani. In prezent  250 de moldoveni sunt pe lista de asteptare pentru un transplant renal.

 

Costul unei operatii se ridica la circa 300 de mii de lei, bani oferiti de Compania Nationala de Asigurari in Medicina. De la inceputul anului, in Moldova se fac si transplanturi de ficat.

 

Primul pacient fiind o femeie din Hancesti care a primit o parte de ficat de la fiul sau.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: transplant, rinichi, medici,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn